Srebro na stole
Srebro przez tysiące lat używane było do wyrobu biżuterii i przedmiotów codziennego użytku. Już od Starożytności jadano ze srebrnych naczyń, przechowywano w nich żywność, mleko i wodę, by dłużej zachowywały świeżość. Morscy podróżnicy wrzucali do beczek z wodą srebrne monety dla przedłużenia jej przydatności do spożycia. Już Hipokrates - uznawany za ojca medycyny - leczył wrzody za pomocą srebra. Ten szlachetny metal pomagał przetrwać arystokracji w trudnych czasach zarazy i wojen.
W czasach współczesnych srebro przeżywa prawdziwy renesans. Dzięki swym niezwykłym właściwościom jest stosowane jako środek chroniący przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Jony srebra przyklejają się do błony komórkowej bakterii, a przez to hamują wydzielanie enzymów niezbędnych do życia mikrobów równocześnie je unieszkodliwiając. To właśnie ta zaleta sprawia, że dziś srebro jest pożądanym surowcem dla producentów sprzętu medycznego, środków czystości, a nawet odzieży.
Wykorzystuje się je również w przemyśle elektrycznym i elektronicznym oraz medycynie. Praktycznych zastosowań ma wiele, m.in. linie lotnicze dla ochrony pasażerów przed zakażeniem w ograniczonej przestrzeni samolotu używają filtrów do wody ze srebrem, Japończycy powszechnie używają go w urządzeniach oczyszczających powietrze, coraz częściej można kupić też skarpety i bieliznę z tkanin wyprodukowanych z dodatkiem srebra, które zapewniają ochronę przed infekcjami grzybiczymi skóry.
Srebro dla zdrowia
Srebro z powodzeniem stosuje się również w kosmetologii, zapewnia nam zdrowy i mocny sen. Potarcie opryszczki lub potocznie nazywanego jęczmienia na powiece srebrnym pierścionkiem lub łyżeczką pokrytą srebrem może powstrzymać rozwój dolegliwości. Specjalny preparat z jonami srebra chroni organizm i wspomaga leczenie przeziębień, kataru, kaszlu, grypy, anginy, zapalenia gardła, zatok, oskrzeli, płuc i innych infekcji bakteryjnych. Co ważne, jony srebra - w przeciwieństwie do antybiotyków - nie niszczą dobroczynnej flory bakteryjnej i nie osłabiają wątroby.
Srebro naturalny lek
Mówi, się że srebro jest antybiotykiem bogatych ludzi. Powiedzenie to, wzięło swój początek po odkryciu, że w Wiekach Średnich epidemie dotykały tylko ludzi biednych, a większość chorób omijała osoby zamożne. Badacze ustalili, że przyczyną było używanie przez nich na co dzień srebrnej zastawy stołowej. Okazuje się bowiem, że w trakcie jedzenia sztućcami wykonanymi z tego metalu w jamie ustnej wytwarza się srebro koloidalne będące jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Srebrna zastawa stołowa jest więc więcej niż tylko ozdobą i oprócz zalet estetycznych, pełni także funkcję prozdrowotną. Srebro działa bowiem dezynfekująco, przeciwbakteryjnie (zabija zarazki), niszczy lub nie dopuszcza do rozwoju grzybów i pleśni.
Dawki srebra powinny być dostarczane organizmowi regularnie, dlatego warto korzystać ze srebrnych sztućców codziennie, a nie tylko na specjalne okazje, od święta.
Szczególnie zaleca się jedzenie srebrnymi sztućcami dzieciom i osobom starszym, które są najbardziej podatne na infekcje. Jest to dobry sposób na włączenie tego cennego pierwiastka do codziennej diety, co uodparnia i wzmacnia siły witalne organizmu.
Należy też pamiętać, że towarzystwa srebra nie lubią jajka i majonez, jako że zawarta w nich siarka wchodzi w reakcję chemiczną, której efektem jest ciemny osad na sztućcach oraz metaliczny posmak w ustach.
- Srebrna zastawa to prawdziwa ozdoba stołu. Bywa nazywana stołową biżuterią, jako że dodaje mu elegancji i stylu. Ponadczasowe, pięknie wykończone srebra są wyznacznikiem dobrego smaku i wysokiej klasy - mówi Dominika Górska, rzeczniczka prasowa Hefry. - Są także symbolem statusu społecznego ich posiadacza, jak miało to miejsce na przestrzeni wieków w polskiej tradycji. Pełniły też funkcję polisy „na ciężkie czasy”.
Srebrne sztućce wpływają korzystnie na potrawy, również na ich walory smakowe. Na przykład: mieszanie zupy podczas gotowania łyżką wykonaną z tego szlachetnego metalu sprawi, że będzie ona dłużej świeża. Podobnie konfitury, czy inne przetwory nie zepsują się dzięki grzybobójczemu i aseptycznemu działaniu srebra. Ponadto kruszec ten dobrze współgra z winem (podane w srebrnym kieliszku stanie się bardziej wykwintne w smaku, będzie też zimniejsze) i wodą (popularna kranówka po krótkim czasie w srebrnym dzbanie zyskuje lecznicze właściwości, a organizm dłużej zachowuje młodość, gdy pija się wodę ze srebrnych naczyń).
ZOBACZ TAKŻE: 5 domowych sposobów na wyczyszczenie biżuterii
Agencja TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?