MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
RACUCHY...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

RACUCHY

Składniki:

2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor.
Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.

Źródło:kwestiasmaku.pl

Zobacz również

Dni otwarte sosnowieckiej porodówki! Zobacz sale, poznaj personel i zadaj pytania

Dni otwarte sosnowieckiej porodówki! Zobacz sale, poznaj personel i zadaj pytania

Konwenty, czyli niezwykłe wydarzenia, ale jakie konkretnie?

NOWE
Konwenty, czyli niezwykłe wydarzenia, ale jakie konkretnie?

Polecamy

Wyniki 26. edycji Grand Prix Sopotu im. Janusza Sidły

Wyniki 26. edycji Grand Prix Sopotu im. Janusza Sidły

Tydzień Bezpieczeństwa Ekonomicznego w Gdańsku. Można otrzymać bezpłatne wsparcie

Tydzień Bezpieczeństwa Ekonomicznego w Gdańsku. Można otrzymać bezpłatne wsparcie

Kapitan Lechii Gdańsk podpisał nowy kontrakt

Kapitan Lechii Gdańsk podpisał nowy kontrakt