Przy ocenie obiektów gastronomicznych brano pod uwagę m.in. liczbę interwencji i przestępstw, do których doszło w lokalach w trakcie trwania programu. Udział w konkursie był dobrowolny. Przystąpiło do niego 35 sopockich gastronomików.
- Mamy monitoring i ochronę, to na pewno dyscyplinuje niektóre osoby. Udział w tym programie zmobilizował nas z kolei do jeszcze większego dbania i poprawiania bezpieczeństwa w naszej restauracji, choć myślę, że jest mi łatwiej, bo nie prowadzę typowej dyskoteki - przyznał Edward Putrycz, właściciel restauracji Harnaś.
Sopocki projekt chwalą sobie tutejsi policjanci.
- W porównaniu z zeszłym rokiem program "Bezpieczny lokal" przyczynił się do prawie 30-procentowego zmniejszenia liczby interwencji podejmowanych w związku z wykroczeniami i przestępstwami w lokalach - podkreśla Karina Kamińska, rzecznik sopockiej policji.
Przy okazji spotkania pracownicy sopockiego MOPS poinformowali gastronomików o przygotowywanych właśnie ulotkach z hasłem "Dobra pomoc", przeznaczonych dla osób żebrzących. Będą leżały na stolikach i gdy do klientów będzie podchodził żebrak, ci, zamiast pieniędzy, będą mogli wręczyć mu ulotkę. Wręczane wielokrotnie przez klientów zamiast gotówki, mają zniechęcać do nagabywania o pieniądze.
Zobacz także: Jak pracuje Straż Miejska w Trójmieście?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?