Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadaniowa manufaktura opanowała strefę gastronomiczną w Galerii Klif! [zdjęcia]

Piotr Kallalas
Jak zrobić pyszną tofucznicę? Dlaczego tak ważne jest przygotowanie pożywnego śniadania? Jak urozmaicić codzienne dania? Na te i inne pytania odpowiadali eksperci z Galerii Klif, którzy jednocześnie podkreślali wielką wagę pierwszego posiłku. W warsztatach edukacyjnych wzięli udział uczniowe z jednej z gdyńskich szkół podstawowych.

W środę, 26 września gdyński Klif zamienił się w śniadaniową manufakturę. Dziennik Bałtycki wraz z restauracją Olimp przygotowali specjalną strefę edukacyjną poświęconą zdrowemu żywieniu.

- Jest to pierwsza taka impreza, w której chcieliśmy pokazać dzieciom co jest zdrowe i jak jeść pożywnie. Szef kuchni pokazuje jak przygotować zdrowy posiłek np. z wykorzystaniem zdrowych jogurtów czy chleba z błonnikiem - powiedzieli właściciele restauracji Olimp.

Z okazji obchodów Europejskiego Dnia Śniadania w specjalnych warsztatach śniadaniowych wzięły udział dzieci z witomińskiej Szkoły Podstawowej nr 35. Spotkanie zainaugurowała Beata Szadziul, pełnomocnik prezydenta miasta Gdyni ds. rodziny.

- Pamiętajcie o warzywach i owocach. Kupujcie zresztą takie owoce, których nigdy nie jedliście, bo może się okazać, że są smaczne i dużo was omijało - zachęcała Beata Szadziul.

Następnie dzieci wzięły udział w edukacyjnej prelekcji, podczas której specjalistki z zakresu żywienia zwracały uwagę na podstawowe zasady komponowania posiłków. Uczniowie szacowali ile cukru znajduje się w napojach, a także konstruowali w grupach piramidy żywieniowe. Następnie przyszedł czas na warsztaty przygotowane przez szefa kuchni w restauracji Olimp.

- Dziś prezentujemy dzieciom ze szkoły jak propagować zdrowe jedzenie, a przede wszystkim zdrowe śniadania. Przygotowujemy potrawy głównie na bazie kuchni wegetariańskiej, przykładem może być tutaj tofucznica. Jest to danie podobne do jajecznicy, ale zamiast jajek wykorzystujemy tofu. Następnie dla smaku przysmażymy z cebulką i pomidorkami i na koniec dodamy zioła. Chcieliśmy umożliwić dzieciom samodzielne przygotowanie niektórych potraw - przyznał Marcin Mendelewski, szef kuchni w restauracji Olimp.

Dzieci mogły zabawić się w kucharzy i samodzielnie dobierać proporcje oraz przyrządzać posiłki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się szczególnie kolorowe przysmaki na bazie jogurtu i owoców. Okazało się, że uczniowie doskonale znali większość składników.

- Jest bardzo fajnie. Uczymy się o zdrowym jedzeniu, a przede wszystkim o śniadaniach. Ja na śniadania najczęściej jem kanapki z serem i szynką - przyznała mała Oliwia.

Do dyspozycji była zresztą cała strefa gastronomiczna Galerii Klif. Poranni klienci centrum mogli skorzystać z różnorodnej kuchni, zarówno tradycyjnych przysmaków, jak i wegetariańskich posiłków oraz koktajli ze świeżo wyciskanych owoców.

- Jesteśmy otwarci na wszelkie inicjatywy. Myślę, że jest to początek pewnej aktywności, ponieważ widzę, że dzieciaki są zadowolone i uwielbiają takie rzeczy - przyznała Mariola Rogóż, dyrektor Galerii Klif.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki