7 z 8
Poprzednie
Następne
Smoothie - przepisy. TOP 7 pomysłów na zdrowe koktajle naszych Czytelników [PRZEPISY]
Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop
Składniki
2 pieczone buraki
400 ml soku marchwiowego, świeżo wyciskanego
seler naciowy
ok. 1 cm świeżego imbiru
woda
Wykonanie
Buraki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Następnie pokroić je na małe kawałki, przełożyć do blendera, dodać pokrojony seler naciowy, sok marchwiowy oraz starty imbir. Miksować, aż do uzyskania płynnej konsystencji. W razie potrzeby (gdy wyjdzie nam bardziej mus niż koktajl) dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować.