Smaki Pomorza - Grodzisko Owidz
Już w IX wieku na pomorskiej ziemi w Owidzu istniała osada, która później przekształciła się w gród obronny. Dziś o to miejsce dba grupa rekonstrukcyjna. Z pasją i zaangażowaniem kultywują tradycję naszych przodków. O Grodzisku Owidz opowiada Radosław Sawicki - kierownik Muzeum Mitologii Słowiańskiej.
Grodzisko Owidz to rekonstrukcja dawnego grodu, który funkcjonował tu ponad tysiąc lat temu. Mamy tutaj jedyne w Europie Muzeum Mitologii Słowiańskiej oraz karczmę z daniami inspirowanymi dawną słowiańszczyzną. Nasze miejsce to wielowątkowy obiekt turystyczny położony na pięknym Kociewiu.
Latem w Grodzisku organizowane są liczne imprezy plenerowe. Warto tam przyjechać choćby na X edycję Wianków na Grodzisku - już 25 czerwca. To niepowtarzalna okazja obejrzeć turnieje bojów, wziąć udział w pokazie rzemiosła i posłuchać koncertu w amfiteatrze. Od historii, przez rozrywkę aż po edukację.
Smaki Pomorza - policzki i golonka
W 22 odcinku Smaków Pomorza, mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski przygotuje podroby. To łatwiejsze niż może się wydawać!
Placki pity podgrzewamy na delikatnym ogniu na patelni. Zapeklowane policzki rozdrabniamy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Podobnie postępujemy z wcześniej zapeklowaną golonką wieprzową. Produkty przygotowała firma Michna Food - Specjały Dziadka Kostka.
Do mięsa dodajemy sos - namoczone śliwki wędzone zblendowane z koncentratem pomidorowym. Całość rozrzedzamy wodą źródlaną. Czas na odrobinę charakteru - dodajemy dużą łyżkę musztardy Kętrzyńskej stołowej. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Garnek z zamarynowanym mięsem stawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Nic prostszego! Podgotowane szparagi mieszamy z plastrami żółtej cukinii. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę oraz sól i pieprz. Na koniec dodać białą cebulę i siekany koper.
Podanie:
Placki pity przekroić na dwie części. Na jednym placku rozsmarowujemy majonez delikatny Kętrzyński. Na to dodajemy sałatkę szparagową. Następnie mięso w sosie śliwkowym. Na koniec ponowna warstwa sałatki i kilka plasterków rzodkiewki. Całość przykryć drugą częścią pity.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?