Smaki Pomorza w Grodzisku Owidz. Zobacz, jak przygotować policzki i golonkę według prasłowiańskiej tradycji

Maja Czech
Maja Czech

Wideo

Udostępnij:
W kolejnym odcinku Smaków Pomorza zabieramy was do Grodziska Owidz. Tym razem przeniesiemy się w czasie aż do czasów średniowiecza. Dziś nasz mistrz kuchni ugotuje tradycyjne dania ziemi pomorskiej w Owidzu. Zobaczcie, jak przygotować policzki i golonkę według prasłowiańskiej tradycji.

Smaki Pomorza - Grodzisko Owidz

Już w IX wieku na pomorskiej ziemi w Owidzu istniała osada, która później przekształciła się w gród obronny. Dziś o to miejsce dba grupa rekonstrukcyjna. Z pasją i zaangażowaniem kultywują tradycję naszych przodków. O Grodzisku Owidz opowiada Radosław Sawicki - kierownik Muzeum Mitologii Słowiańskiej.

Grodzisko Owidz to rekonstrukcja dawnego grodu, który funkcjonował tu ponad tysiąc lat temu. Mamy tutaj jedyne w Europie Muzeum Mitologii Słowiańskiej oraz karczmę z daniami inspirowanymi dawną słowiańszczyzną. Nasze miejsce to wielowątkowy obiekt turystyczny położony na pięknym Kociewiu.

Latem w Grodzisku organizowane są liczne imprezy plenerowe. Warto tam przyjechać choćby na X edycję Wianków na Grodzisku - już 25 czerwca. To niepowtarzalna okazja obejrzeć turnieje bojów, wziąć udział w pokazie rzemiosła i posłuchać koncertu w amfiteatrze. Od historii, przez rozrywkę aż po edukację.

Smaki Pomorza - policzki i golonka

W 22 odcinku Smaków Pomorza, mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski przygotuje podroby. To łatwiejsze niż może się wydawać!

Placki pity podgrzewamy na delikatnym ogniu na patelni. Zapeklowane policzki rozdrabniamy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Podobnie postępujemy z wcześniej zapeklowaną golonką wieprzową. Produkty przygotowała firma Michna Food - Specjały Dziadka Kostka.

Do mięsa dodajemy sos - namoczone śliwki wędzone zblendowane z koncentratem pomidorowym. Całość rozrzedzamy wodą źródlaną. Czas na odrobinę charakteru - dodajemy dużą łyżkę musztardy Kętrzyńskej stołowej. Wszystko razem dobrze wymieszać.

Garnek z zamarynowanym mięsem stawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Nic prostszego! Podgotowane szparagi mieszamy z plastrami żółtej cukinii. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę oraz sól i pieprz. Na koniec dodać białą cebulę i siekany koper.

Podanie:
Placki pity przekroić na dwie części. Na jednym placku rozsmarowujemy majonez delikatny Kętrzyński. Na to dodajemy sałatkę szparagową. Następnie mięso w sosie śliwkowym. Na koniec ponowna warstwa sałatki i kilka plasterków rzodkiewki. Całość przykryć drugą częścią pity.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie