Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Pomorza odc. 23 - letni barszcz zabielany według kaprów gdańskich

Maja Czech
Maja Czech
Wideo
od 16 lat
W kolejnym odcinku Smaków Pomorza, Krzysztof Szulborski odwiedzi marinę w gminie Cedry Wielkie, gdzie zgłębi historię Kaprów pomorskich oraz ich zwyczaje kulinarne. W pięknych okolicznościach przyrody, mistrz kulinarny przygotuje letni barszcz zabielany. Obejrzyj odcinek, aby poznać sekret kuchni Kaprów!

Smaki Pomorza - Marina Błotnik

Krzysztof Szulborski znów znalazł się w jednym z najbardziej malowniczych miejsc nie tylko na Pomorzu, ale również w całej Polsce. 23 odcinek Smaków Pomorza odbywa się w Marinie Błotnik położonej w gminie Cedry Wielkie.
O tym pięknym punkcie opowiedział Starosta Powiatu Gdańskiego, Marian Cichon.

Bardzo się cieszymy, że wójt gminy cedry wielkie wpadł na pomysł, aby zamienić stare składowisko popiołu zamienić w to piękne miejsce. Chętnych okazuje się być coraz więcej, więc Marina jest stale rozbudowywana

Kaprowie gdańscy - kim byli?

Na samym początku odcinka dowiadujemy się, kim byli kaprowie gdańscy.

W czasach średniowiecza, na wodach Bałtyku władzę sprawowali właśnie kaprowie. Byli to oficerowie zbrojnych statków, którzy służyli bogatym magnatom.
Ich przyzwyczajenia kulinarne obfitowały w mięsiwa i tłuste ryby. Uwielbiali jednak również potrawy ze świeżych warzyw - szczególnie latem. Podążając śladem Kaprów pomorskich, Krzysztof Szulborski przygotuje letni barszcz zabielany. Sprawdźcie, jakie to proste!

Barszcz zabielany kaprów pomorskich - przepis

Do garnka z podgotowanymi żeberkami dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować na średnim ogniu.
Lekko podgotowane młode ziemniaczki delikatnie rozgnieść i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Do ziemniaczków dodać posiekany tymianek.
Do gotującej się zupy dodać podsmażony wcześniej boczek i świeżą botwinkę. Następnie dolać zakwas z buraczków ćwikłowych. Całość posolić i popierzyć. Dolać odrobinę octu jabłkowego i szczyptę cukru. Całość zabielić tłustą śmietanką.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do garnka z zupą. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Podawać pół godziny po ugotowaniu z podsmażonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Smaki Pomorza odc. 23 - letni barszcz zabielany według kapró...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki