Smaki Pomorza odc. 23 - letni barszcz zabielany według kaprów gdańskich

Maja Czech
Maja Czech
Udostępnij:
W kolejnym odcinku Smaków Pomorza, Krzysztof Szulborski odwiedzi marinę w gminie Cedry Wielkie, gdzie zgłębi historię Kaprów pomorskich oraz ich zwyczaje kulinarne. W pięknych okolicznościach przyrody, mistrz kulinarny przygotuje letni barszcz zabielany. Obejrzyj odcinek, aby poznać sekret kuchni Kaprów!

Smaki Pomorza - Marina Błotnik

Krzysztof Szulborski znów znalazł się w jednym z najbardziej malowniczych miejsc nie tylko na Pomorzu, ale również w całej Polsce. 23 odcinek Smaków Pomorza odbywa się w Marinie Błotnik położonej w gminie Cedry Wielkie.
O tym pięknym punkcie opowiedział Starosta Powiatu Gdańskiego, Marian Cichon.

Bardzo się cieszymy, że wójt gminy cedry wielkie wpadł na pomysł, aby zamienić stare składowisko popiołu zamienić w to piękne miejsce. Chętnych okazuje się być coraz więcej, więc Marina jest stale rozbudowywana

Kaprowie gdańscy - kim byli?

Na samym początku odcinka dowiadujemy się, kim byli kaprowie gdańscy.

W czasach średniowiecza, na wodach Bałtyku władzę sprawowali właśnie kaprowie. Byli to oficerowie zbrojnych statków, którzy służyli bogatym magnatom.
Ich przyzwyczajenia kulinarne obfitowały w mięsiwa i tłuste ryby. Uwielbiali jednak również potrawy ze świeżych warzyw - szczególnie latem. Podążając śladem Kaprów pomorskich, Krzysztof Szulborski przygotuje letni barszcz zabielany. Sprawdźcie, jakie to proste!

Barszcz zabielany kaprów pomorskich - przepis

Do garnka z podgotowanymi żeberkami dodać pokrojoną włoszczyznę i gotować na średnim ogniu.
Lekko podgotowane młode ziemniaczki delikatnie rozgnieść i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Do ziemniaczków dodać posiekany tymianek.
Do gotującej się zupy dodać podsmażony wcześniej boczek i świeżą botwinkę. Następnie dolać zakwas z buraczków ćwikłowych. Całość posolić i popierzyć. Dolać odrobinę octu jabłkowego i szczyptę cukru. Całość zabielić tłustą śmietanką.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do garnka z zupą. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Podawać pół godziny po ugotowaniu z podsmażonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Smaki Pomorza odc. 23 - letni barszcz zabielany według kapró...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Sencor

Sencor SCOOTER TWO 2021

2 552,25 zł1 999,00 zł-22%
miejsce #2

Sencor

Sencor SCOOTER ONE 2020

1 780,33 zł1 399,00 zł-21%
miejsce #3

Xiaomi

Xiaomi Mi Electric Scooter M365 Biały

1 557,00 zł1 381,00 zł-11%
miejsce #4

Fiat

Fiat 500 8.5 F85R350PL Czerwona

1 599,00 zł1 495,00 zł-7%
miejsce #5

Motus

Motus Pro 10 2022

4 999,00 zł4 799,00 zł
miejsce #6

Motus

Motus Pro 10 Sport 2021

6 999,99 zł6 699,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie