Smaki Pomorza, czyli regionalna kuchnia, oparta na starych i sprawdzonych recepturach

Bogdana Wachowska
Bogdana Wachowska
Smacznie, tradycyjnie i z sercem – tak gotują panie z pomorskich kół gospodyń wiejskich i szefowie regionalnych kuchni. Przywracając dziś do łask proste, tradycyjne dania, za którymi często kryją się też ciekawe, rodzinne historie, są mistrzami w odkrywaniu i serwowaniu smaków Pomorza.

Któż lepiej niż gospodynie wiejskie potrafi przygotowywać specjały lokalnej kuchni, oparte na starych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, gromadzonych przez babki, matki i ciotki. Dzięki swojej wiedzy, pomysłowości i kulinarnym talentom gospodynie wiejskie przywracają dziś do łask proste, tradycyjne dania, za którymi często kryją się ciekawe, rodzinne historie, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak – smak Pomorza.

Gotują bez pośpiechu, z dobrej jakości naturalnych składników, bez barwników, polepszaczy i konserwantów.

To dzięki nim regionalne kuchnie przeżywają obecnie prawdziwy renesans, bo są alternatywą dla fast-foodów i niezdrowej, przetworzonej żywności, która wypełnia dziś wiele sklepowych półek. Ich tradycyjne potrawy przygotowywane według sprawdzonych receptur są hitami imprez plenerowych, wygrywają kulinarne konkursy i wzbogacają prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, jaką prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wzbogacają listę Smaków Pomorza.
Koła gospodyń wiejskich i ich członkinie oraz członkowie (bo i panów nie brakuje w ich szeregach) to skarby pomorskich wsi. Są ostoją folkloru, tradycji i zwyczajów, inicjują wiele przedsięwzięć kulturalnych i społecznych. Spotykają się, wspólnie gotują, pieką, wymieniają się przepisami i doświadczeniami. Niektóre z ich receptur mają po kilkadziesiąt, a nawet 100 lat, a przygotowane według nich dania smakiem przewyższają najbardziej wyszukane frykasy.

Smaki Pomorza znajdziemy także w regionalnych kuchniach - restauracjach czy karczmach, których szefowie wyczarowują swojskie dania czerpiąc z kulinarnych doświadczeń i darów natury.

Często serwując swoje specjały zabierają nas w kulinarną podróż do smaków i zapachów, które kojarzymy z dzieciństwa. Dzięki ich sprawdzonym przepisom udaje się przywołać wspomnienia lub wzbogacić kulinarne doświadczenia. Wyborne dania z mięs i dziczyzny, przystawki i ryby na każdą okazję, pożywne zupy, słodkie smakołyki i pyszne, domowe nalewki, z którymi nie może się równać żadna sklepowa wiśniówka czy żurawinówka – to tradycyjne smaki Pomorza. Może warto przywołać je na wielkanocnym stole. Smacznego!

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie