Smaki Pomorza, czyli regionalna kuchnia, oparta na starych i sprawdzonych recepturach

Bogdana Wachowska
Bogdana Wachowska
Smacznie, tradycyjnie i z sercem – tak gotują panie z pomorskich kół gospodyń wiejskich i szefowie regionalnych kuchni. Przywracając dziś do łask proste, tradycyjne dania, za którymi często kryją się też ciekawe, rodzinne historie, są mistrzami w odkrywaniu i serwowaniu smaków Pomorza.

Któż lepiej niż gospodynie wiejskie potrafi przygotowywać specjały lokalnej kuchni, oparte na starych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, gromadzonych przez babki, matki i ciotki. Dzięki swojej wiedzy, pomysłowości i kulinarnym talentom gospodynie wiejskie przywracają dziś do łask proste, tradycyjne dania, za którymi często kryją się ciekawe, rodzinne historie, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak – smak Pomorza.

Gotują bez pośpiechu, z dobrej jakości naturalnych składników, bez barwników, polepszaczy i konserwantów.

To dzięki nim regionalne kuchnie przeżywają obecnie prawdziwy renesans, bo są alternatywą dla fast-foodów i niezdrowej, przetworzonej żywności, która wypełnia dziś wiele sklepowych półek. Ich tradycyjne potrawy przygotowywane według sprawdzonych receptur są hitami imprez plenerowych, wygrywają kulinarne konkursy i wzbogacają prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych, jaką prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wzbogacają listę Smaków Pomorza.
Koła gospodyń wiejskich i ich członkinie oraz członkowie (bo i panów nie brakuje w ich szeregach) to skarby pomorskich wsi. Są ostoją folkloru, tradycji i zwyczajów, inicjują wiele przedsięwzięć kulturalnych i społecznych. Spotykają się, wspólnie gotują, pieką, wymieniają się przepisami i doświadczeniami. Niektóre z ich receptur mają po kilkadziesiąt, a nawet 100 lat, a przygotowane według nich dania smakiem przewyższają najbardziej wyszukane frykasy.

Smaki Pomorza znajdziemy także w regionalnych kuchniach - restauracjach czy karczmach, których szefowie wyczarowują swojskie dania czerpiąc z kulinarnych doświadczeń i darów natury.

Często serwując swoje specjały zabierają nas w kulinarną podróż do smaków i zapachów, które kojarzymy z dzieciństwa. Dzięki ich sprawdzonym przepisom udaje się przywołać wspomnienia lub wzbogacić kulinarne doświadczenia. Wyborne dania z mięs i dziczyzny, przystawki i ryby na każdą okazję, pożywne zupy, słodkie smakołyki i pyszne, domowe nalewki, z którymi nie może się równać żadna sklepowa wiśniówka czy żurawinówka – to tradycyjne smaki Pomorza. Może warto przywołać je na wielkanocnym stole. Smacznego!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie