W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną. Działania „Kisicieli” cieszą się ogromną popularnością w słupskiej szkole.
Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków.
Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych uczniowie przyswajają m.in. techniki kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia.
Młodzi entuzjaści fermentacji kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki. Uczniowie inspiracji szukają również w tradycjach fermentacji z różnych zakątków świata - świetnie potrafią sporządzić np. tradycyjne dania kuchni azjatyckiej składające się z kiszonych warzyw. W procesie kiszenia młodzież hołduje metodom tradycyjnym. Wszystkie produkty są naturalnie kiszone, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji.
Właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść?
Agencja TVN/x-news
Wiejskie afrodyzjaki, czyli jak podkręcić libido
Targi rolnicze 2018 - terminy i miejsca
Masz kota lub psa? Uważaj na trujące rośliny w domu!
Wyjeżdzasz na urlop? Hotele dla zwierząt na Pomorzu
Zmiany opłatach rolniczych w 2018 roku
Zakaz handlu w niedzielę - wyjątki dla rolników
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?