Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bezglutenowe ciasto z marchewką...
fot. materiały prasowe

Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]

Bezglutenowe ciasto z marchewką

Składniki
kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
mąka ryżowa - 100 gramów
skrobia kukurydziana - 100 gramów
zmielone migdały - 150 gramów
cukier – 0,6 szklanki
jajko - 4 sztuki
bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
starta marchewka - 250 gramów

Wykonanie
1. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę.
3. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.
5. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny.
6. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

Obchody Święta 3 Maja w Uniejowie 2024 ZDJĘCIA

Obchody Święta 3 Maja w Uniejowie 2024 ZDJĘCIA

Polecamy

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Wyjąć więcej, niż się włożyło? To sztuka...

Wyjąć więcej, niż się włożyło? To sztuka...