Smażenie powideł w Nebrowie Wielkim to już wieloletnia tradycja. Co roku powidła nebrowskie mają swoje święto, których organizatorem jest Koło Gospodyń Wiejskich w Nebrowie i Urząd Gminy Sadlinki. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, w tym właśnie z Nebrowa Wielkiego, od 2006 roku wpisane są na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znalazła się na niej również Nebrowianka, czyli śliwkowa nalewka.
Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliwy jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Powidła smaży się tradycyjnie w miedzianych kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spada z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami.
Nie tylko powidła
To nie jedyne przetwory z powiatu kwidzyńskiego, które trafiły do rejestru produktów regionalnych. Do nebrowskich powideł i nalewki Nebrowianki dołączyła także powiślańska śliwka w occie, która dobrze znana jest w Rakowcu.
To pierwszy z rakowieckich produktów, który został wpisany do ministerialnego rejestru produktów regionalnych. Opracowywaniem przepisów i produkcją powiślańskiej śliwki w occie zajmuje się Stowarzyszenie Mieszkańców i Sympatyków Wsi Rakowiec.
- Wytwarzamy nasz produkt na bazie starej receptury, którą przekazała mi moja mama pochodząca spod Lwowa - powiedziała w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim" Elżbieta Szczukowska, szefowa stowarzyszenia.
Tajna receptura
Do przygotowania powiślańskiej śliwki w occie gospodynie ze stowarzyszenia w Rakowcu używają śliwki węgierki zwykłej. Owoce trzykrotnie zalewa się gorącym roztworem octu i wody z cukrem, a na koniec dodaje, goździki, wanilię, imbir i gorczycę. Choć przepis ten jest ogólnie dostępny, panie ze stowarzyszenia zastrzegają sobie, że proporcje w jakich używają składników, są ich tajemnicą.
Prace nad wpisaniem powiślańskiej śliwki w occie do rejestru produktów regionalnych trwały dwa i pół roku.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?