Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śliwka zajmuje szczególne miejsce na Powiślu. Powstają z niej smaczne produkty

Karolina Staniszewska
Jeśli myślimy o smakach Pomorza, nie sposób nie wspomnieć o śliwce. Owoc ten zajmuje szczególne miejsce na Powiślu. To właśnie z niego powstają produkty, które trafiły na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Co roku zarówno w Rakowcu, jak i w Nebrowie odbywają się festyny promujące lokalne przetwory. Mowa o nebrowskich powidłach i nalewce Nebrowiance oraz o powiślańskiej śliwce w occie z Rakowca. Można je kupić na organizowanych przez lokalne władze i stowarzyszenia festynach, a także podpatrzeć jak się je przygotowuje.

Smażenie powideł w Nebrowie Wielkim to już wieloletnia tradycja. Co roku powidła nebrowskie mają swoje święto, których organizatorem jest Koło Gospodyń Wiejskich w Nebrowie i Urząd Gminy Sadlinki. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, w tym właśnie z Nebrowa Wielkiego, od 2006 roku wpisane są na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znalazła się na niej również Nebrowianka, czyli śliwkowa nalewka.

Moja mama w domu też bazowała na kociewskiej kuchni - mówi Krystyna Gierszewska z Lignów Szlacheckich ZDJĘCIA

Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliwy jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Powidła smaży się tradycyjnie w miedzianych kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spada z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami.

Nie tylko powidła

To nie jedyne przetwory z powiatu kwidzyńskiego, które trafiły do rejestru produktów regionalnych. Do nebrowskich powideł i nalewki Nebrowianki dołączyła także powiślańska śliwka w occie, która dobrze znana jest w Rakowcu.
To pierwszy z rakowieckich produktów, który został wpisany do ministerialnego rejestru produktów regionalnych. Opracowywaniem przepisów i produkcją powiślańskiej śliwki w occie zajmuje się Stowarzyszenie Mieszkańców i Sympatyków Wsi Rakowiec.
- Wytwarzamy nasz produkt na bazie starej receptury, którą przekazała mi moja mama pochodząca spod Lwowa - powiedziała w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim" Elżbieta Szczukowska, szefowa stowarzyszenia.

Tajna receptura

Do przygotowania powiślańskiej śliwki w occie gospodynie ze stowarzyszenia w Rakowcu używają śliwki węgierki zwykłej. Owoce trzykrotnie zalewa się gorącym roztworem octu i wody z cukrem, a na koniec dodaje, goździki, wanilię, imbir i gorczycę. Choć przepis ten jest ogólnie dostępny, panie ze stowarzyszenia zastrzegają sobie, że proporcje w jakich używają składników, są ich tajemnicą.
Prace nad wpisaniem powiślańskiej śliwki w occie do rejestru produktów regionalnych trwały dwa i pół roku.

Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki