Ta nietypowa rasa świń, bo pokryta szczeciną podobną do futra owiec, pochodzi z Węgier. Tam na co dzień króluje na stołach, ze względu na mięso, ale i wartości odżywcze. Bardzo niewiele osób wie, że tłuszcz z mangalicy jest zdrowszy niż tran, ma dużo kwasów Omega 3. Na Węgrzech praktycznie nie używa się olei, wszystko, na czym się smaży, to na smalcu z mangalicy węgierskiej.
Aby zwierzęta miały smaczne mięso potrzebują w hodowli odpowiednich warunków. Dla zwierzęcia stresogenny jest kontakt z człowiekiem, brak pożywienia w odpowiednich ilościach, nieodpowiednie miejsce. Mangalice są regularnie krzyżowane z innymi rasami w celu poprawy niektórych cech. Krzyżowanie prowadzi do powstawania różnych odmian geograficznych i nowych ras. Pomimo tego cechy charakterystyczne mangalicy pozostają zachowane.
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?