Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Nieoceniona pomoc policjanta z Pszczyny. Uratował seniorkę i jej schorowanego wnuka

NOWE
Nieoceniona pomoc policjanta z Pszczyny. Uratował seniorkę i jej schorowanego wnuka

Taki był Mieroszów przed II wojną światową

NOWE
Taki był Mieroszów przed II wojną światową

Polecamy

Lista najlepszych gier wszech czasów. W rankingu jeden tytuł z Polski!

Lista najlepszych gier wszech czasów. W rankingu jeden tytuł z Polski!

Znany termin i nowy format turnieju Billie Jean King Cup Finals! Wkrótce losowanie

Znany termin i nowy format turnieju Billie Jean King Cup Finals! Wkrótce losowanie

Dziki w Gdyni padły z powodu ASF! Zakaz wejścia do lasów

Dziki w Gdyni padły z powodu ASF! Zakaz wejścia do lasów