Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

W Zespole Szkół Budowlanych w Radomiu odbył się Dzień Europejski. Działo się! [FOTO]

W Zespole Szkół Budowlanych w Radomiu odbył się Dzień Europejski. Działo się! [FOTO]

Przedszkolaki w bibliotece w Gackach. Przez cały tydzień rozdawano drzewka. Zdjęcia

Przedszkolaki w bibliotece w Gackach. Przez cały tydzień rozdawano drzewka. Zdjęcia

Polecamy

Chcesz wybudować domek na działce ROD? Tych przepisów musisz przestrzegać

Chcesz wybudować domek na działce ROD? Tych przepisów musisz przestrzegać

Jak bardzo chory jest król Karol? Aktualizuje się plany jego pogrzebu

Jak bardzo chory jest król Karol? Aktualizuje się plany jego pogrzebu

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów