Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Zainaugurowano projekt „Mazovian StartUpPolis” w Radomiu [FOTO]

Zainaugurowano projekt „Mazovian StartUpPolis” w Radomiu [FOTO]

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Polecamy

Prezydent Macron stawia ultimatum Realowi Madryt

Prezydent Macron stawia ultimatum Realowi Madryt

Przymrozki nie odpuszczają. Gdzie będą tej nocy? IMGW podaje prognozę

Przymrozki nie odpuszczają. Gdzie będą tej nocy? IMGW podaje prognozę

Kuchnia ogrodowa to hit 2024. Pomysł na kuchnię letnią, której pozazdroszczą sąsiedzi

Kuchnia ogrodowa to hit 2024. Pomysł na kuchnię letnią, której pozazdroszczą sąsiedzi