Skórka mandarynki – zastosowanie. Do czego można ją wykorzystać? 8 rewelacyjnych zastosowań!

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Mandarynki mają piękny, intensywny zapach i świetnie usuwają zanieczyszczenia, działają też dobroczynnie na skórę. Nie wyrzucaj skórek z mandarynek, z pewnością się przydadzą!
Mandarynki mają piękny, intensywny zapach i świetnie usuwają zanieczyszczenia, działają też dobroczynnie na skórę. Nie wyrzucaj skórek z mandarynek, z pewnością się przydadzą! pixel2013 Pixabay.com
Mandarynka to bardzo smaczny owoc. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Ma wiele witamin i wspiera odporność. Ten cytrus nie tylko ze względu na swoje walory smakowe jest tak popularny, okazuje się, że jego skórka ma wiele zastosowań i nie warto jej wyrzucać.

Pewnie niewiele osób wie, że skórka od mandarynki ma dużo cennych właściwości. Można ją wykorzystać w wielu dziedzinach życia np. przy sprzątaniu, pielęgnacji skóry, czy zapobieganiu rozwojowi wielu chorób.

Właściwości mandarynki

Mandarynki to owoc podobny do pomarańczy, jednak są od niej o wiele mniejsze, słodsze i łatwiejsze w obieraniu ze skórki. Dzięki dużej zawartości witaminy A i C wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Dlatego warto jeść mandarynki.

Przeczytaj:

Skórka od mandarynki – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Większość ludzi jedząc mandarynki, wyrzuca do kosza jej skórkę – to duży błąd, ponieważ ma ona wiele zaskakujących i nieoczywistych zastosowań. Jeśli nigdy nie słyszeliście o tym, jak może być ona przydatna w domu, to koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii!

Uwaga! Przed użyciem skórki mandarynki należy ją dokładnie umyć, ponieważ bywa spryskana konserwantami. Jednak odpowiednio wyszorowana, nie powinna zaszkodzić!

W skórce mandarynki znajduje się substancja o nazwie nibelytyna. Jest jej znacznie więcej niż w samym owocu. Ten rodzaj flawonoidu jest odpowiedzialny za zapobieganie takich chorobom jak:

  • stłuszczenie wątroby,
  • otyłość,
  • miażdżyca
  • cukrzyca typu 2

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Materiał oryginalny: Skórka mandarynki – zastosowanie. Do czego można ją wykorzystać? 8 rewelacyjnych zastosowań! - RegioDom.pl

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zzbbiigg

Pani Katarzyno, związek o nazwie salvesterol Q40 znajdujący się w skórce mandarynki wykazuje zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, między innymi tych odpowiedzialnych za rozwój raka wątroby.

Dodaj ogłoszenie