Spis treści
GIS ostrzega: jajka z salmonellą. Nie kupuj i nie dotykaj
Uwaga: Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega klientów przed niebezpiecznymi partiami jajek, na skorupkach których wykryto obecność groźnej bakterii - Salmonella Enteritidis. Te wykryto na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek po urzędowej kontroli.
To jajka, które pochodzą z konkretnej firmy:
- Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
- Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
- Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
- Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy, który przeprowadzał badania, o wynikach badania powiadomił producenta oraz Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy, czyli organ nadzorujący.
Salmonella na jajkach. Inspekcja weterynaryjna w zakładzie
IW skontrolowała zakład pakowania jaj. Inspektorzy ustalili listę dystrybucyjną konkretnej partii towaru, a także uzgodnili, że właściciel z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku.
- Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku - informują w GIS.
Jajka z salmonellą. Jak postępować?
Co zrobić, gdy natkniemy się na jajka z salmonellą z partii wskazanej w komunikacie GIS? Kategorycznie nie wolno ich spożywać, szczególnie na surowo, bo w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
- Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - podkreślają inspektorzy.
Salmonella - czy jest groźna dla ludzi?
Pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Bakteriami można się zatruć głównie poprzez kontakt z surowymi produktami odzwierzęcymi takimi jak jaja czy mięso oraz skażony od nich sprzęt kuchenny. Bakterie przenoszą się również z człowieka na człowieka poprzez bezpośredni kontakt np. gdy po dotknięciu skażonych jaj nie umyjemy rąk.
Jak przestrzega Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Dlatego jajka trzeba gotować do ścięcia żółtka i białka.
Zachorowania wywołane przez pałeczki Salmonella spp. najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.
Objawy występują najczęściej po 8 godzinach, choć mogą pojawić się też dużo później. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy dbać o właściwe nawodnienie organizmu i lekkostrawną dietę. Jeśli objawy nie ustąpią lub się nasilą, należy skontaktować się z lekarzem, ponieważ konieczne może okazać się przyjmowanie antybiotyków.
ZOBACZ TEŻ: Truskawki w kuchni. Oto najlepsze przepisy. Jak wykorzystać te owoce w kuchni? Sprawdź!
W Pile rozmawiano o przyszłości szpitali
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?