Sery wprost od gospodarza powstają w Nowym Barkoczynie. Produkcją tych specjałów zajęła się rodzina Kropidłowskich [ZDJĘCIA]

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Rodzina Kropidłowskich sprzedaje swoje sery także podczas różnego rodzaju targów
Rodzina Kropidłowskich sprzedaje swoje sery także podczas różnego rodzaju targów Kościerzyna Nasze Miasto
Już nie tylko kiełbasy, masło i mleko można kupić wprost od rolnika. Państwo Kropidłowscy z Nowego Barkoczyna zajęli się produkcją sera. Warunki mają idealne, bo od wielu lat hodują krowy. Tworzą wyjątkowy Ser Barkoczyński.

Naturalne sery wprost od gospodarza

Z pasji powstają najlepsze rzeczy, o czym mogą się przekonać miłośnicy serów. W Nowym Barkoczynie w gm. Nowa Karczma tworzone są prawdziwe rarytasy - sery domowej produkcji. Ich smak jest wyjątkowy ponieważ robione są z mleka prosto z udoju, niepasteryzowanego, dzięki czemu posiadają pełną florę naturalnych bakterii.

Tworzeniem serów zajęła się rodzina Kropidłowskich, która od wielu lat zajmują się produkcją mleka. Sery to konik Jana Kropidłowskiego, którego ojciec prowadzi hodowlę krów mlecznych.

- Pomysł na produkcję serów wziął się stąd, że zawsze w gospodarstwie były robione wyroby mleczarskie - mówi Jan Kropidłowski. - I wspólnie zdecydowaliśmy, że może warto byłoby spróbować produkować, sprzedawać i dzielić się tym smakiem z innymi.

Każdy znajdzie tu swój ulubiony ser

Zanim pierwsze sery trafiły do klientów, testowała je rodzina.

- Wiedzę na temat produkcji czerpałem głównie z książek i wiadomości dostępnych w internecie, metodą prób i błędów doszedłem do celu, jaki sobie założyłem - wspomina Jan Kropidłowski.

Ser Barkoczyński można kupić w gospodarstwie Państwa Kropidłowskich w Nowym Barkoczynie. W sprzedaży jest ser żółty, a także z różnymi dodatkami.

- Główną jego zaletą jest to, że jest produkowany z naszego mleka, i to że jest robiony z mleka niepasteryzowanego. Czyli posiada pełna florę naturalnych bakterii. Co daje wyjątkowy smak i zapach.

Rodzina Kropidłowskich sprzedaje swoje sery także podczas różnego rodzaju targów

Sery wprost od gospodarza powstają w Nowym Barkoczynie. Prod...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie