Sernik bez sera, śmietanowiec: przepis na to lekkie ciasto cię zaskoczy. Zobacz, jak zrobić sernik bez sera

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Szukasz na Święta Wielkanocne lżejszego ciasta niż sernik? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na śmietanowiec. To pyszne, kruche, kakaowe ciasto z puszystą masą, które przypomina sernik. Smaku dochodzą lekko kwaśne wiśnie i sukces gwarantowany. Taki wypiek możesz podać zarówno w święta, jak i podczas spotkania z rodziną. Nie martw się, że o tej porze roku nie ma świeżych wiśni. Najlepiej użyć tych mrożonych lub kupić owoce w syropie. Zobacz, jak zrobić sernik bez sera, czyli śmietanowiec krok po kroku.

W skrócie

Sernik bez sera - śmietanowiec na Wielkanoc i nie tylko

Szukasz czegoś lżejszego niż tradycyjny sernik z przepisu babci? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto o nazwie śmietanowiec, które nie jest sernikiem, ale w smaku bardzo go przypomina. Masa z ubitych białek, budyniu śmietanowego w proszku i kwaśnej śmietany jest puszysta i lekka. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni.

Śmietanowiec na kruchym cieście może z powodzeniem zastąpić sernik. Ciasto jest lżejsze, choć słodyczy i kalorii dostarcza sporo. Jeśli zależy nam, by przysmak jeszcze bardziej odchudzić, warto zastąpić cukier w przepisie jego zdrowszymi zamiennikami, np. stewią lub ksylitolem.

Sernik bez sera - śmietanowiec na kruchym cieście - przepis

(czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina)

Śmietanowiec na kruchym cieście gotowy. Smacznego!
Śmietanowiec na kruchym cieście gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki cukru + 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • mrożone wiśnie

Jak zrobić śmietanowiec krok po kroku?

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywcza i schowaj do lodówki.

    Nasza rada: 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.

  2. Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.

  3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.

  5. Piecz w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera

Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!

Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.

Sernik bez sera, śmietanowiec: przepis na to lekkie ciasto c...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Sernik bez sera, śmietanowiec: przepis na to lekkie ciasto cię zaskoczy. Zobacz, jak zrobić sernik bez sera - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie