Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Nielegalny zlot fanów tuningowanych samochodów. Było naprawdę głośno

Nielegalny zlot fanów tuningowanych samochodów. Było naprawdę głośno

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Polecamy

Egzotyczne ściganie na całego. Polskich sztafet droga do Paryża. Można i zarobić

Egzotyczne ściganie na całego. Polskich sztafet droga do Paryża. Można i zarobić

Minister pod wpływem alkoholu? - WIDEO

AKTUALIZACJA
Minister pod wpływem alkoholu? - WIDEO

Niemiecki polityk brutalnie pobity. Jego stan jest poważny

Niemiecki polityk brutalnie pobity. Jego stan jest poważny