Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Pies leżał u boku 76-letniej właścicielki. Kobieta nie żyła od kilku dni

NOWE
Pies leżał u boku 76-letniej właścicielki. Kobieta nie żyła od kilku dni

Znasz kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie kolskim? Sprawdź!

Znasz kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie kolskim? Sprawdź!

Polecamy

Bezpieczna Wielkanoc. Policja radzi co robić, by spokojnie spędzić święta

Bezpieczna Wielkanoc. Policja radzi co robić, by spokojnie spędzić święta

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować

Jak zarabiać na YouTube Shorts? Wyjaśniamy, w jaki sposób zacząć publikować

Stos porzuconych odpadów w lesie w Otominie. Taki widok zastali leśnicy

Stos porzuconych odpadów w lesie w Otominie. Taki widok zastali leśnicy