Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół [PRZEPIS]

mad
Zdrowa i pyszna sałatka z marchewką i soczewicą.
Zdrowa i pyszna sałatka z marchewką i soczewicą. materiały prasowe
Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda.

Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut. Z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.

Składniki na sałatkę

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g pęczaku jęczmiennego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz tłuczony


Składniki na sos

  • 2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić wzdłuż na grube paski. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtoczyć w niej pokrojone warzywa, lekko posilić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucić warzywa na rozgrzany grill, a następnie wystudzić.
Soczewicę i pęczak ugotować (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa pokroić w kostkę, połączyć z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodać posiekane zioła i nasiona, doprawić solą i tłuczonym pieprzem.
Pastę połączyć z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki