„Rybna restauracja, jakiej w Polsce jeszcze nie było”. Magda Gessler oficjalnie otworzyła swój nowy lokal w Gdyni!

(JD)

Wideo

Zobacz galerię (28 zdjęć)
Restauracja Magdy Gessler w Gdyni otwarta! Przepyszne ryby z całego świata, owoce morza z hiszpańskiej Galicji i Asturii oraz najlepsze na rynku wina znalazły się w karcie gdyńskiej restauracji Santo Porto, najnowszym lokalu Magdy Gessler, mieszczącym się przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10.

W środę 16 maja, podczas oficjalnego otwarcia, słynna restauratorka osobiście zaprezentowała swój nowy zakład gastronomiczny, a także jedzenie, które będzie można w nim skosztować.

Według Magdy Gessler nad polskim morzem wciąż jest niewiele dobrych restauracji, serwujących ryby. Wychodząc z tego założenia, gwiazda programu „Kuchenne rewolucje” postanowiła odmienić oblicze rodzimej gastronomii i otworzyć w Gdyni lokal inny, niż wszystkie znane do tej pory nad Bałtykiem. Właścicielka Santo Porto nie ukrywa, że jej restauracja inspirowana jest głównie tradycyjnymi rybnymi knajpkami, jakie znaleźć można m.in. w Hiszpanii czy Portugalii.

Otwarcie restauracji Magdy Gessler w Gdyni 16.05.2018 roku
Otwarcie restauracji Magdy Gessler w Gdyni 16.05.2018 roku Przemek Świderski

- Otwieram rybną restaurację w Gdyni, gdyż jest tu najfantastyczniejszy port. Poza tym jest to też miasto o wysokiej kulturze, także majątkowej. Ludzi stąd stać na dobre życie i na dobre jedzenie. Co więcej, Kamienna Góra to szczególna lokalizacja. Mam tu przyjaciół i mam nadzieję, że to dla tego okręgu, ale też dla pozostałych z Państwa, będzie to miejsce, do którego można wreszcie zaprosić ludzi z całej Polski na prawdziwą rybę - mówiła podczas wywiadu z Dziennikiem Bałtyckim Magda Gessler.

Czytaj także: Magda Gessler szuka pracowników do nowej restauracji w Gdyni

Tym samym, w restauracji Santo Porto, znajdującej się na parterze budynku mieszkalno-usługowego Art Deco, amatorów ryb i owoców morza czeka prawdziwa, kulinarna uczta. Produkty pochodzić będą nie tylko z lokalnego rynku, ale też z portów w San Sebastian, czy w Kadyksie. Dla siebie znajdą coś także osoby, które za rybami nie przepadają. Serwowana będzie bowiem m.in. dziczyzna.

- Jest to restauracja, jakiej w Polsce jeszcze nie było. To rodzaj targu rybnego, gdzie ryby leżą na lodzie. Można je wybrać, zważyć. Każdy będzie wiedział, że to jest wskazana przez niego ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła w czasie otwarcia Magda Gessler, jurorka programu „Master Chef”.

Wystrój lokalu ewidentnie nawiązuje do morskich klimatów. Dominują tu odcienie niebieskiego i modrej zieleni. We wnętrzu nie brak też bogatych zdobień oraz okrągłych złotych luster, przywodzących na myśl bulaje statków.

Otwarcie restauracji Magdy Gessler w Gdyni 16.05.2018 roku
Otwarcie restauracji Magdy Gessler w Gdyni 16.05.2018 roku Przemek Świderski

Warto wspomnieć także o zespole, tworzącym Santo Porto. Zdaniem Magdy Gessler są to energiczni i pełni zapału, młodzi ludzie, którzy mogą poszczycić się dużym kulinarnym doświadczeniem. Nad porządkiem w kuchni czuwać będzie czterech jej szefów. Wśród nich jest m.in. Bartosz Rozbiegała, który przez ostatnie lata z powodzeniem kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie na Kaszubach.

Restauracja Santo Porto by Magda Gessler będzie ogólnodostępna już od czwartku 17 maja od godz. 19. Każdy, kto chciałby spróbować dań sygnowanych przez słynną restauratorkę, może już kontaktować się z lokalem w celu rezerwacji stolika.

"Kuchenne rewolucje" na Pomorzu. Jakie restauracje odwiedził...

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zapłacić

Nawet ją nie stać nie płaci za te rybki.

A
AJB

No cóż, są różne zboczenia! ;)

f
fanka

Jestem fanką Magdy Gessler, uwielbiam Ją:- ) cieszę się, że w Gdyni będziemy mieć dobra restaurację. Żałuje tylko, że nie wiedziałam o otwarciu, na pewno poszłabym, zobaczyć Panią Magdę.

K
Kicia

*ze każdego będzie stać

K
Kicia

W kuchennych rewolucjach każe dawac menu po 10-15 zł a sama w swoich restauracjach ma po 80 zł jedna rzecz ..

x
x

Aby doprowadzić p Magdę do "jakiej takiej" równowagi ustrojowej (wyraźne, zewnętrzne objawy miażdżycowe) wystarczy "przegłodzić" Ją dietą "filigranową". Jednak wystarczy ku temu "zestaw bałtycki" (jeden raz dziennie, przez kilka miesięcy, do pozytywnego skutku). Podobnie większość z członków KEP (Konferencji Episkopatu Polski), podobnie jak i większość członków tzw. Rady Ekumenicznej. I to byłby prawdziwy "Koniec Świata" ! (oczywiście Owsiaka i całą tę WOŚP również !!!!)

s
sanczo

Nie podnieć się za bardzo

G
Gość

Przecież, tutaj nie chodzi o to aby "nażreć się", lecz o to aby "zapłacić" !
Gdyby (tutaj) serwowano wieczerzę a` la Leonardo da Vinci, wtedy ... "co innego !" Problem w tym, jak uniknąć "podszeptaczy ". Ot co !

M
Markos

"Santo Porto Magda Gessler", a nie "Porto Santo by Magda Gessler", a poza tym ona jest najsłynniejszą restauratorką, a nie tylko słynną.

s
smakosz

A fuj! Wysłać tam Sanepid coby ogolił tę obleśną podstarzałą kuchtę bo te kłaki we frutti di mare z okolic gdańskiej Ołowianki mogą z jej kłakami klienteli zaszkodzić!

A
Artis

Super :-]*

Dodaj ogłoszenie