Rewitalizacja ul. Partyzantów w Gdańsku. Powstał projekt. Studencka wizja warta wdrożenia? Decyzja zależy od urzędu miasta

Natalia Grzybowska
Natalia Grzybowska
Tak może wyglądać ul. Partyzantów w Gdańsku Wrzeszczu. Decyzje podejmie urząd miasta
Tak może wyglądać ul. Partyzantów w Gdańsku Wrzeszczu. Decyzje podejmie urząd miasta Materiały prasowe
Udostępnij:
Jak zdaniem studentów Politechniki Gdańskiej powinien wyglądać fragment ulicy Partyzantów? Miasto Gdańsk i Politechnika Gdańska zorganizowały konkurs na jej koncepcję architektoniczną. Czas pokaże, czy projekt laureatek spodoba się urzędnikom na tyle, że zostanie zmaterializowany.

Rewitalizacja ul. Partyzantów w Gdańsku. Co się zmieni?

Wydział Architektury Gdańskiej we współpracy z Urzędem Miejskim od 13 lat organizują konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną dla studentów. W ubiegłym roku tematem było zaprojektowanie Centralnego Portu Jachtowego i Kąpieliska Stogi.

W tym roku na miejsce kolejnego poligonu projektowego wybrano fragment Wrzeszcza, dla którego należało stworzyć koncepcję urbanistyczno-architektoniczną. Mowa o rewitalizacji ulicy Partyzantów.

Zadanie konkursowe składało się z czterech bloków, w ramach których należało przeprowadzić:

  • analizę komunikacyjną pod kątem przeorganizowania ruchu kołowego w dzielnicy,
  • przekształcenie przestrzeni ul. Partyzantów w woonerf,
  • zagospodarowanie działki położonej na rogu ul. Partyzantów i ul. Sosnowej (zgodnie z obowiązującym planem),
  • zagospodarowania terenu przed historycznym budynkiem straży pożarnej.

Sąd konkursowy nagrodził drużynę w składzie: Agata Fiałkowska, Luiza Skrzypkowska, Paulina Zdanowicz, m.in. za zrównoważone proporcje pomiędzy przestrzenią otwartą a proponowaną zabudową oraz podzielenie pierzei zabudowy na segmenty korespondujące z istniejącą zabudową historyczną.

- Zdarzają się takie konkursy, w których laureaci zupełnie odchodzą od założeń organizatora - tłumaczą laureatki. - My postanowiłyśmy jednak się ich trzymać. Na terenie, którego dotyczył projekt, istnieje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, a oprócz tego otrzymałyśmy dużo dodatkowych wytycznych. Mimo, że projekt jest koncepcyjny, starałyśmy się stworzyć coś, co mogłoby faktycznie powstać.

Podkreślają, że jego realizacja była o tyle trudna, że wszystkie zajęcia były prowadzane zdalnie, zaś każda z nich mieszka w innej części województwa.

- Podczas wideorozmów omawiałyśmy kolejne kroki, szukałyśmy rozwiązań, po czym dzieliłyśmy pracę między siebie i każda zajmowała się swoją częścią - dodają. - Wymieniałyśmy się setkami wiadomości, aby zachować spójność koncepcji. Raz w tygodniu, a czasem nawet częściej, konsultowałyśmy projekt z Panią dr Małgorzatą Skrzypek-Łachińską i Panią dr Agnieszką Błażko.

Politechnika Gdańska jest bardzo zadowolona z poziomu zwycięskiego projektu.

– Naszym studentom udało się przygotować szereg projektów reprezentujących wysoki poziom rozwiązań funkcjonalno-przestrzennych dla tego obszaru – podkreśla prof. Antoni Taraszkiewicz, przewodniczący sądu konkursowego.

– Zwycięska praca wyróżnia się ciekawym układem urbanistycznym i wyważoną kompozycją obydwu pierzei ul. Partyzantów. Na uwagę zasługuje rozwiązanie dotyczące placu usytuowanego u zbiegu ulic Partyzantów i Sosnowej, a także dbałość o ochronę istniejącej zieleni i wprowadzenie nowych jej elementów, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy terenami otwartymi a zabudowanymi. Autorom pracy udało się również dopasować architekturę projektowanych budynków do skali i charakteru dzielnicy, a także przedstawić szereg interesujących rozwiązań funkcjonalnych.

Laureatki I nagrody otrzymają 7 tys. zł. To, czy pomysł studentek zostanie wcielony w życie, zależy już tylko od decyzji miasta.

- Projekt ma być pomocą w dyskusji z włodarzami miasta i inwestorami nad przyszłością tego fragmentu Wrzeszcza - mówią studentki. - Na pewno nie będzie zrealizowany dokładnie tak, jak został przez nas przedstawiony, jednak miło byłoby zobaczyć niektóre z zaproponowanych przez nas rozwiązań "na żywo".

Jak potwierdza rzecznik prasowy Politechniki Gdańskiej Maciej Dzwonnik, może okazać się tak, że będzie on zrealizowany tylko w części.

Jak na razie prace nad zagospodarowaniem Centralnego Portu Jachtowego i Kąpieliska Stogi nie rozpoczęły się, ale w planach urzędu jest zmaterializowanie projektu zeszłorocznych zwycięzców.

Sianie nowej łąki we Wrzeszczu z udziałem prezydent Aleksandry Dulkiewicz, prezesa Gdańskich Wód Ryszarda Gajewskiego i wicedyrektora Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni Michała Szymańskiego

Nowa łąka kwietna obok przystanku tramwajowego w Gdańsku Wrz...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ten rok szkolny był trudny, ale lepszy od ubiegłego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie