Jak odróżnić widelczyk do ciasta od tego do przystawek? Jak nie pomylić sztućców do ryby z tymi do mięsiwa? Jak nakryć stół, by kieliszki stały w odpowiedniej kolejności i czy każdy alkohol musi się znaleźć na obrusie? Jak nie wypłoszyć gościa z hotelu, nawet gdy żąda usługi w nim niedostępnej?
Pewnie niejeden zwykły zjadacz chleba popełnił w gafę w eleganckiej restauracji, ale okazuje się, że ta wiedza tajemna dla startujących w konkursie sztuki hotelarstwa, wcale taka sekretna nie jest. Owszem, stres towarzyszył, choć w wielu przypadkach pokonywał go uśmiech. Jury srogim okiem badało nakryte stoły i czujnym uchem wysłuchiwało konwersacji po angielsku przy ladzie recepcji. Jednak przyszli hotelarze, barmani, kelnerzy, menadżerowie, dyrektorzy, czy właściciele światowych obiektów lub pensjonatów z duszą to w sobie mają, że tak łatwo się nie poddają.
W Hotelu Grand Lubicz w Ustce odbył się finał kolejnego Ogólnopolskiego Konkursu „Mistrz Wiedzy Hotelarskiej”. Organizatorem był Zespół Szkół „Elektryk” im. Noblistów Polskich w Słupsku – dyrektor Aldona Pląska i wicedyrektor Monika Surma oraz nauczyciele, a patronat nad konkursem objęli: Prezydent Miasta Słupska, Marszałek Województwa Pomorskiego i Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Do finału w Ustce zakwalifikowali się: Wiktoria Nowak - Zespół Szkół „Elektryk” im. Noblistów Polskich w Słupsku, Olgierd Posiewka i Mateusz Łencio - Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Patrycja Mecler i Michalina Fischer - Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie, Julia Bołdys - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mysłowicach, Maciej Okulski i Konrad Kreft - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, Wiktoria Kwarta - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Aleksandra Mackiewicz i Julia Grzeszuk - Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, Julia Kulczyk - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
Najlepsi uczniowie hotelarstwa walczyli w trzech konkurencjach: autoprezentacji, obsługi konsumenta oraz obsługi gościa w recepcji w języku angielskim. Po pierwszej konkurencji do następnej przeszło dziewięć osób, a do kolejnej – już tylko sześć. Po tym jury wybrało trzech mistrzów.
Tym razem po ciężkich i ambitnych bojach zwyciężyła męska strona hotelarstwa. Główne nagrody zdobyli reprezentanci Wybrzeża. Mistrzem hotelarstwa został Mateusz Łencio, drugie miejsce zajął Maciej Okulski, a trzecie - Olgierd Posiewka.
Uczestników konkursu oceniało jury w składzie: Mateusz Bożek – menadżer gastronomii Hotelu Grand Lubicz w Ustce, Mirela Zwirbla – specjalista ds. rynku niemieckiego Hotelu Grand Lubicz w Ustce, Krzysztof Kowalski – dyrektor Hotelu Jan w Darłówku Wschodnim, Janusz Cwajna – zastępca dyrektora biura Darłowskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej: DarLOT.
Gośćmi specjalnymi byli eksperci z branży hotelarskiej Joanna i Miłosz Stanisławscy ze Stowarzyszenia Hotelmania, prezydent Słupska Krystyna Danilecka-Wojewódzka i Anna Sadlak, dyrektor Wydziału Edukacji w słupskim ratuszu.
Zwycięzca konkursu Mateusz Łencio przyznał, że w ubiegłym roku zajął… ostatnie miejsce. Jednak praca nad sobą samym przez wiele miesięcy i zmiana sposobu myślenia przyniosła mu tytuł mistrza. Wówczas poległ na autoprezentacji, ale teraz udało mu się pokonać stres towarzyszący wystąpieniom przed szerszą publicznością.
Gratulujemy mistrzom i wszystkim uczestnikom!
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?