Restaurant Week w Trójmieście od 3 do 17 kwietnia. Wiosenna edycja odbywa się pod hasłem #SzanujJedzenie

red.
pixabay.com
Trwa wiosenna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Bierze w nim udział około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią festiwalu jest walka z marnowaniem żywności. W Trójmieście jest do wyboru 27 lokali.

Wiosenna edycja Restaurant Week rozpoczęła się w środę, 3 kwietnia, potrwa dwa tygodnie dotyczy i 27 restauracji w Trójmieście. W każdej z nich szefowie kuchni przygotowali festiwalowe menu złożone z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Cena jest taka sama w każdym miejscu - 49 zł za zestaw od osoby.

Restauracje w Trójmieście:

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva
Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro
Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, PUNKT Gdynia, Taverna Zante

Aby spróbować festiwalowego menu, trzeba uprzednio dokonać internetowej rezerwacji stolika.
**Rezerwuj:

www.restaurantweek.pl

**

Każda odsłona Restaurant Week posiada swój temat przewodni. Nadchodząca edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek.

W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

- Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników - informują organizatorzy.

Na czym polega koncepcja zero waste?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie