reklama

Restauracje z Trójmiasta i Pomorza świętują rocznicę odzyskania niepodległości w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej

Akcja specjalna Makro Zaktualizowano 
Z okazji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z Trójmiasta i Pomorza wprowadziły na tydzień od 11 do 17 listopada specjalne dania inspirowane kuchnią polską. W efekcie na gości czeka historyczna podróż po kulinarnych smakach.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 11-17 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Trójmieście i na Pomorzu, Warszawie, Krakowie, Zakopanem i na Podhalu oraz we Wrocławiu i Dolnym Śląsku. Wyselekcjonowane restauracje wprowadzą do menu specjalne biało-czerwone dania, inspirowane kuchnią polską. W ten sposób zapraszają gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Restauracje biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajdują się na szlaku kulinarnym Trójmiasta i Pomorza. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Goście mogą spróbować m.in.: zupy z brukwi, barszczu na zakwasie z kaczymi kołdunami, kaczki po staropolsku, golonki po pomorsku czy tortu migdałowego. Daniom towarzyszy opowieść o pomorskiej kuchni.

W Trójmieście i na Pomorzu na Tydzień Kuchni Polskiej i szlak kulinarny zapraszają restauracje:

• Restauracja Stary Spichlerz, ul. Słupska 8A, 83-340 Sierakowice

• Browar Miejski Sopot, ul. Bohaterów Mote Cassino 35, 81-767 Sopot

• Restauracja Słona Woda w Testa Hotel Sopot, ul. Jana Kilińskiego 11A, 81-772 Sopot

• Restauracja w hotelu Villa Sedan, Generała Kazimierza Pułaskiego 18-20, 81-762 Sopot

• Restauracja w hotelu Dom Zdrojowy, ul. Kościuszki 2A, 84-140 Jastarnia

• Restauracja Nowy Świat, Bohaterów Monte Cassino 63/2, 81-767 Sopot

• Restauracja Nowosopocka, ul. Emilii Plater 7/9/11, 81-777 Sopot

• Restauracja w PURO Hotel, ul. Stągiewna 26, 80-750 Gdańsk

• Restauracja M15, al. Franciszka Mamuszki 15, 81-718 Sopot

• Restauracja w hotelu Aqua Sopot, ul. Zamkowa Góra 35, 81-713 Sopot

• Restauracja Różana w hotelu Różany Gaj, ul. Józefa Korzeniowskiego 19D, 81-376 Gdynia

• Restauracja w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, ul. Jana Heweliusza 22, 80-890 Gdańsk

• Restauracja Chleb i Wino, ul. Stągiewna 17, 80-750 Gdańsk

• Restauracja Tłusta Kaczka, ul. Spółdzielcza 2, 81-545 Gdynia

• Restauracja Szafarnia 10, ul. Szafarnia 10, 80-755 Gdańsk

• Restauracja Kubicki, ul. Wartka 5, 80-841 Gdańsk

• Restauracja Kobaltowa w hotelu Tristan Hotel & SPA, ul. Rybacka 17, 82-110 Kąty Rybackie

• Restauracja Zafishowani, ul. Tokarska 6, 80-888 Gdańsk

• Restauracja Bar pod Rybą, ul. Piwna 61/63, 80-831 Gdańsk

• Restauracja Ewa Zaprasza, ul. Morska 49, 84-210 Sasino

• Restauracja Złota Jesień, ul. Polna 17, 83-300 Kartuzy

• Restauracja Nordowi Mól, ul. Celbowo 27 A, 84-100 Puck

• Restauracja Sztuczka, ul. Antoniego Abrahama 40, 81-395 Gdynia

• Restauracja Oberża 86, ul. Starowiejska 30, 81-356 Gdynia

• Restauracja Petit Paris, ul. Grunwaldzka 12/16, 81-759 Sopot

• Restauracja w hotelu Sopot Marriott Resort & Spa, ul. Bitwy pod Płowcami 59, 81-731 Sopot

• Restauracja w hotelu Sofitel Grand Sopot, Powstańców Warszawy 12/14, 81-718 Sopot

Odwiedzając restauracje na szlaku i próbując dań z historią, można wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl.

Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w Szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie