MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Cuba Banana po Kuchennych Rewolucjach w Gdańsku. Co “Pod Przykryfką” w Garnizonie odkryła Magda Gessler? [MENU, OPINIE, ZDJĘCIA]

Natalia Grzybowska
Kuchenne Rewolucje w Gdańsku. Restauracja Cuba Banana w Garnizonie
Kuchenne Rewolucje w Gdańsku. Restauracja Cuba Banana w Garnizonie Restauracja Cuba Banana/ facebook.com/ materiały prasowe
Kuchenne Rewolucje w Gdańsku! Lokal w gdańskim Garnizonie, który nosił nazwę "Pod Przykryfką" zmienił się w restaurację Cuba banana. Wszystko za sprawą wizyty Magdy Gessler. Jakie braki i uchybienia obnażyła w lokalu znana restauratorka oraz - przede wszystkim - czy udało się uratować lokal przed plajtą? Tego dowiemy się z najnowszego odcinka, który telewizja TVN wyemituje w czwartek, 16 maja o godz. 21:30.

Kuchenne Rewolucje w Gdańsku. ""Pod Przykryfką" zmienia się w Restaurację Cuba Banana

- Kilka lat temu dwójka dobrych przyjaciół otworzyła restaurację na terenie zrewitalizowanych koszar w Gdańsku - dowiadujemy się ze strony programu "Kuchenne Rewolucje" TVN.

Do spółki dołączył Zbyszek, którego zachwyciło jedzenie oferowane w tym lokalu. Postanowił zainwestować, wkładając w interes sporo pieniędzy i licząc na to, że w przyszłości zwrócą się z nawiązką. Bardzo szybko pożałował tej decyzji. Wspólnicy opuścili “tonący okręt”, a on sam został na lodzie. By uratować lokal postanowił stworzyć restaurację klasy premium, którą nazwał “Pod przykryfką”. Do stworzenia menu zatrudnił najlepszego na rynku szefa kuchni, który sowicie policzył sobie za współpracę. Niestety, wbrew oczekiwaniom, nie przyciągnęły to klientów. Na nic nie zdał się też oryginalny wystrój sali.

- Niedzielny rodzinny obiad w tym miejscu okazał się totalną porażką - napisała w marcu na portalu tripadvisor pani Edyta. - Nic z wizyty w tym lokalu nie zasługuje na pochwałę. Obsługa kompletnie nie ogarnia rzeczywistości, pomimo tego że byliśmy jedynymi gośćmi w lokalu (wychodząc wiedziałam już dlaczego tak było). Jedzenie było fatalne (...). Do tego straszny wystrój. Ta "restauracja" faktycznie jest tylko przykrywką dla nocnego klubu, a widok wielkoformatowych plakatów z półnagimi paniami nie pasuje mi do lokalu mającego dziecięce menu w karcie. Nie polecam i z pewnością tu nie wrócę.

Kiedy Zbyszek stracił serce do restauracji, za jej prowadzenie zabrała się jego córka Agnieszka. Jako jedyna nie traciła nadziei, że lokal uda się uratować, a jedynym ratunkiem będzie wezwanie Magdy Gessler, która w ich kuchni przeprowadzi rewolucję. Po przekonaniu sceptycznie nastawionego ojca, wysłała zgłoszenie do programu.

Ekipa produkcyjna TVN-u przyjechała w połowie lutego i machina produkcyjna ruszyła.

- Rewolucje w naszej kuchni trwały cztery dni - zdradza pani Agnieszka. Wystrój, który nie podobał się pani Magdzie zmieniono w dobę. Teraz w lokalu jest o wiele żywiej i bardziej kolorowo.

- Były też zastrzeżenia do menu - dodaje współwłaścicielka.

Dało się to zauważyć już w zwiastunie programu "Kuchenne Rewolucje":

- Wygląda jakby ktoś napuścił krwi do żurku - mówi Magda Gessler, nachylając się nad talerzem zupy. - Początek porodu jakiegokolwiek młodego stworzenia zaczyna się od takiej wody.

I pierwszemu daniu nadała nazwę "wody płodowo-żurkowe". Dalej nie było lepiej. "To nie jest apetyczne", "To tłuste", "Niejadalne" - komentowała kolejne potrawy.

Kuchenne Rewolucje w Gdańsku. Restauracja Cuba Banana. Emisja odcinka 16.05.2019

Jak przebiegła rewolucja widzowie będą mogli dowiedzieć się z odcinka, który wyemitowany zostanie o 21:30.

- Nie było u nas rzucania talerzami - zdawkowo relacjonuje pani Agnieszka. - Dodano nowe pozycje do menu, ale skład osobowy pozostał ten sam. Przeszło to dosyć łagodnie, ale nie ukrywam, że wszyscy boimy się emisji programu.

Wiemy już, że lokal stał się restauracją kubańską i nosi obecnie nazwę “Cuba Banana”, którą zaproponowała Magda Gessler. Nie wiadomo, czy rewolucja się powiodła i spełniła pokładane nadzieje. Właściciele lokalu wyłączyli możliwość recenzji na facebooku. Być może restauracja otrzyma drugą szansę i swoje pięć minut po wyemitowaniu programu.

Restauracja Cuba Banana Gdańsk. MENU po wizycie Magdy Gessler

Dania Magdy Gessler

  • Guacamole
  • Awokado / Cebula / Pomidor / Kolendra / Limonka16zł
  • Kubański Prosiak
  • Pieczona Karkówka / Banan / Sos30zł
  • Cuba Banana
  • Sałata Rzymska / Awokado / Ogórek / Pomidor Cherry / Ananas / Czerwona Cebula/ Mandarynka/ Sos Aioli-Tabasco40zł
  • Polędwica Na Kamieniu
  • Polędwica Wołowa / Frytki Z Batatów/ Warzywa/ Sosy90zł
  • Huba Cubana
  • Krem Z Czarnej Fasoli/ Grzanki Z Horizo20zł
  • Frio Cuba
  • Lody Kokosowe/Waniliowe/Rumowe / Sos Malibu / Kruszona Beza20zł

Zupy

  • Rosół z kluseczkami ziołowymi
  • (200ml)12zł
  • Krem z pieczonych pomidorów, crem fraiche, grzaneczki
  • (200ml)12zł
  • Pikantna zupa z wołowiną i kluskami
  • (200ml)12zł

Restauracja Cuba Banana w Gdańsku. Jak wygląda wnętrze? [wirtualny spacer]

od 12 lat
Wideo

Kraków - wymiana schodów ruchomych na dworcu głównym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki