Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne danie na chłodne dni. Zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na przepyszną zupę  gulaszową
Przepis na przepyszną zupę gulaszową
Najlepszym daniem na chłodne dni są oczywiście zupy. Ich wykonanie jest bardzo proste, a w hiatorii polskiej kuchni znajduje się mnóstwo różnorodnych przepisów. Prezentujemy sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Składniki : 80 dkg - 1 kg wołowiny bez kości 2 cebule 2 papryki kilka ziemniaków 3-4 małe ogórki kiszone zalewa z papryki konserwowej ( ale tylko płyn) olej rzepakowy lub oliwa

 0,5 paczki papryki słodkiej

 papryka ostra i pieprz czarny

 sól

wykonanie:

Mięso pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobna kostkę, wsypać pół paczki słodkiej papryki i podsmażyć do zeszklenia. Dodać do mięsa, zalać wodą, aby przykryła mięso. Gotować, żeby  mięso zmiękło. W tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić  w słupki. Podsmażyć i dodać do zupy. Można już doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodać ogórki kiszone ( również słupki). Oczywiście w trakcie gotowania dolewać sukcesywnie wodę, która wyparowała podczas gotowania. Na końcu wlać zalewę octową ze słoika z papryka konserwową. Doprawić do smaku i podawać z pieczywem.

 

Autor: Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

 

Sprawdź też:

Tradycyjny kapuśniak [PRZEPIS]

Zupa niebecz [PRZEPIS]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki