2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
łyżka soli
pieprz czarny do smaku
łyżeczka kminku - jeśli lubicie!
majeranek
1 duża cebula
3 płaskie łyżki mąki
olej
wykonanie:
Żeberka zalewamy wodą (do 3/4 wysokości garnka). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut - dopóki żeberka nie zmiękną. Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie seler. Pietruszkę też kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 15 minut. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy kapustę, którą wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy kolejne 10 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Gdy się podsmażą, dodajemy do zupy. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy ok. 2-3 minut. Zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Autor: Olga Smolec-Kmoch, autorka bloga www.poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?