Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jędrne ogórki kiszone na zimę Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Jędrne ogórki kiszone na zimę Justyny Kalemby

Składniki
twarde, małe ogórki
czosnek
chrzan
koper
sól
liście dębu lub/i porzeczki (opcjonalnie)

Wykonanie
Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz również

53-letni kierowca potrącił jadącą na hulajnodze nastolatkę. Otrzymał wysoki mandat

53-letni kierowca potrącił jadącą na hulajnodze nastolatkę. Otrzymał wysoki mandat

Chrzanów. Hulajnogi walają się po krzakach. Ludzie nie szanują elektrycznych pojazdów

Chrzanów. Hulajnogi walają się po krzakach. Ludzie nie szanują elektrycznych pojazdów

Polecamy

I liga koszykarek. Krakowianki powalczyły w Gdyni, ale konieczny trzeci mecz

I liga koszykarek. Krakowianki powalczyły w Gdyni, ale konieczny trzeci mecz

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał czwarty etap, Pogacar liderem

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał czwarty etap, Pogacar liderem

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni