Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsem...

Przepisy od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne potrawy regionalne! Wypróbuj te regionalne desery!

Plucickie kluski ziemniaczane tzw. goły z mięsem

Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 700 g tartych surowych ziemniaków odciśniętych przez ściereczkę, 300 g maki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, przyprawy do smaku,sol,pieprz, do okraszenia ok. 300 g słoninki pokrojonej w kostkę

Przygotowanie: Pokrojone mięso wieprzowe podsmażamy na smalcu i dusimy do miękkości z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki,doprawiamy do smaku. Uduszone i wystudzone mięso przekręcamy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy i wyrabiamy na jednolita masę. Z ugotowanych ziemniaków, tartych odciśniętych, mąki ziemniaczanej i jajek zagniatamy masę. Z masy formujemy kulki, w środek wkładając wcześniej przygotowane mięso. Uformowane kluski tzw. goły gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu okraszamy przesmażona słoniną z dodatkiem cebuli pokrojonej w kostkę. Dobrym dodatkiem na ciepło, jak i na zimno może być np. ćwikła z chrzanem

Zobacz również

Jedna osoba trafiła do szpitala po zderzeniu trzech samochodów w Malborku

NOWE
Jedna osoba trafiła do szpitala po zderzeniu trzech samochodów w Malborku

Zostawił niezabezpieczony rower. Jednoślad szybko skradziono

NOWE
Zostawił niezabezpieczony rower. Jednoślad szybko skradziono

Polecamy

Marek Hłasko w Gdańskim Archipelagu Kultury!

Marek Hłasko w Gdańskim Archipelagu Kultury!

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony