4 z 19
Poprzednie
Następne
Przepisy od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne potrawy regionalne! Wypróbuj te regionalne desery!
Kluski ziemniaczane z mięsem
Składniki: 1kg ziemniaków, 250g mąki, 100g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól, 250 g mięsa mielonego (dowolnego), cebula, czosnek, 4 łyżki bułki tartej, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy i odstawiamy aż wystygną. Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy i studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko z bułką tartą,a całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem i olejem, i wyrabiamy na zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałek, rozcinamy na mniejsze kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy farsz i formujemy w małe kulki. Gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty.