Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kluski ziemniaczane z mięsem...

Przepisy od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Pyszne potrawy regionalne! Wypróbuj te regionalne desery!

Kluski ziemniaczane z mięsem

Składniki: 1kg ziemniaków, 250g mąki, 100g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól, 250 g mięsa mielonego (dowolnego), cebula, czosnek, 4 łyżki bułki tartej, pieprz

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy i odstawiamy aż wystygną. Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy i studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko z bułką tartą,a całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem i olejem, i wyrabiamy na zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałek, rozcinamy na mniejsze kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy farsz i formujemy w małe kulki. Gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty.

Zobacz również

Parking w Stalowej Woli ma zostać przebudowany. Można składać oferty

Parking w Stalowej Woli ma zostać przebudowany. Można składać oferty

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Polecamy

Udany początek polskich hokeistów na MŚ. Mariusz Czerkawski: Nie ma wyjścia

ROZMOWA
Udany początek polskich hokeistów na MŚ. Mariusz Czerkawski: Nie ma wyjścia

Małe oczko wodne możesz postawić na balkonie. Zobacz, jak prosto da się je zrobić

Małe oczko wodne możesz postawić na balkonie. Zobacz, jak prosto da się je zrobić

Tytuł mistrza Polski dla Jagiellonii czy Śląska? Zagłosuj w sondzie

Tytuł mistrza Polski dla Jagiellonii czy Śląska? Zagłosuj w sondzie