Przepisy na świąteczne pierniki. Jak przygotować świąteczne pierniczki? [przepisy]
Piernik z Krynicy: łatwy do przygotowania
Składniki:
125 g masła, szklanka mleka, 1/4 kg miodu, przyprawa do pierników, karmel zrobiony ze szklanki cukru (wsypać cukier do suchego garnka i poczekać, aż się rozpuści i zbrązowieje), 2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w odrobinie octu, bakalie, szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do karmelu przygotowanego ze szklanki cukru dodajemy masło, mleko, miód, przyprawy i gotujemy około 5-10 minut. Do gorącej masy wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie, by nie pozostały grudki. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka, sodę, szczyptę soli oraz bakalie. Całość wyrabiamy na gładką masę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksowej, pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.