Święta wielkanocne 2020. Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy. Odcinek 2
Radzi Ewa Liguz – Borowiec, organizatorka przyjęć, menadżerka muzyczna:
Czas, który nastał jest czasem zmian, także w kuchni. Społeczna kwarantanna to czas wspomnień, a więc powrotów do tradycji rodzinnych, do dawnych przepisów, naszych matek, babć, prababek. W starych recepturach jest mądrość, która nie dotyczy tylko kuchni, ale życia w ogóle. Czasy, które nastaną niosą niepewność, być może czeka nas powrót do życia skromniejszego, w prostocie. Są i tego dobre strony. Renesans prostej kuchni naszych prababek może nam tylko wyjść na zdrowie. Moja babka mawiała, że jak w domu jest mąka, kartofle i cebula to uda się przeżyć najtrudniejsze czasy.
Dziś, w dobie pandemii, gdy każde wyjście do sklepu jest ryzykiem, najlepiej zrobić świąteczne zakupy podczas jednej, góra dwóch krótkich wypraw. Zwłaszcza że w większości domów nie będą to święta wielorodzinne, a więc nie trzeba kupować aż tak dużo. Do tego nie mamy możliwości ruchu na świeżym powietrzu, a więc nie powinniśmy się objadać.
Przygotujmy na święta po prostu kilka prostych, sprawdzonych dań. Nie szalejmy! Raczej bawmy się opowieściami, debatujmy o dawnej kuchni, rodzinnych recepturach, daniach z dzieciństwa, z oddalonymi od nas bliskimi, przez telefon. Jedzenie to sprawdzony przepis na piękną, pokrzepiającą rozmowę.
Zobacz także: Jak upiec chleb na drożdżach lub piwie? Proste przepisy
Rada na dziś:
Pieczenie i dekorowanie mazurka jest czymś szalenie prostym i pozytywnym. To też dobre zajęcie dla znudzonych długim siedzeniem w domu dzieci. Ale i dorośli niech się włączą. Rozchodzący się po domu zapach przypomni, że życie toczy się dalej. Że mimo wszystko jest się czym cieszyć. Choćby czekaniem na ciasto, na święta, od nas zależy jakie będą...
Mazurek wielkanocny. Prosty przepis
Składniki ciasta:
- 50 dag maki pszennej
- kostka masła
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- Sok z 1/2 cytryny
- Cukier waniliowy
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
200 g rodzynek
200 g płatków migdałowych
200 g suszonej żurawiny
200 g pokrojonych w drobną kostkę fig
200 g posiekanych orzechów włoskich
400 ml śmietany kremówki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 tabliczki czekolady gorzkiej lub dowolny lukier
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść i ciasto i schłodzić 30 min. w lodówce. Ciasto rozłożyć do dwóch foremek. z części ciasta utoczyć wałeczki i zrobić rancik wokół ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika i upiec do uzyskania złotego koloru.
(ok. 20 min.)
Wykonanie nadzienia:
W rondelku rozpuścić masło, dodać bakalie, smażyć chwilę mieszając, dodać cukier, smażyć do rozpuszczenia cukru, dodać śmietanę, zagotować. Ciepłą masę rozsmarować grubą warstwą na cieście. Można polać rozpuszczoną czekoladą lub dowolnym lukrem.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?