Przepis na pierniki - prosty! To będą miękkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki [10.12.2019]

Strefa Agro

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Wyobrażacie sobie Boże Narodzenia bez zapachu i smaku pierników? My nie! Zapach mandarynek i pierników od razu przywołuje na myśl święta, czas rodzinnych spotkań. Najprzyjemniej pochwalić się własnym wypiekiem. Podpowiadamy krok po kroku w prosty sposób zrobić pierniczki. Nasz sprawdzony - i co ważne - szybki przepis na świąteczne ciasteczka sprawdzi się w każdej kuchni.

Ta receptura nie wymaga pieczenia pierniczków na kilka tygodni wcześniej. Nasz przepis możecie zrealizować nad w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Przepis na miękkie pierniczki

Wypróbujcie przepis na pierniki z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziecie na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek. Reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie pierniczki na święta?

Składniki na pierniki (pisząc o szklance, mamy na myśli pojemność 250 ml)

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Jak zrobić pierniczki krok po kroku

  1. Łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Odstawiamy na bok.
  2. Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Mieszamy.
  3. Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki (może być bez soku). Po wstępnym wymieszaniu łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
  6. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować. 

Nie martwcie się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją.

Smacznego!

Przepis na pierniki - prosty! To będą miękkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki [10.12.2019]

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: redakcja@strefaAGRO.pl

To Cię może też zainteresować

Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

Materiał oryginalny: Przepis na pierniki - prosty! To będą miękkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki [10.12.2019] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 9

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
7 grudnia, 12:33, Gość:

Ktoś kto wstawił ten przepis nie ma pojęcia o dobrych piernikach. Przepraszam ale nie polecam



Zgadzam się z opinią beznadziejny przepis robilam

A
Avant Loans

Jesteśmy grupą wsparcia finansowego, która zajmuje się finansami międzynarodowymi dla dowolnej liczby instrumentów bankowych. Nasze usługi są szybkie i niezawodne. pożyczki są

zatwierdzone w ciągu 24-48 godzin od pomyślnego zastosowania. Oferujemy pożyczki od

minimalny zakres 2000 USD do maksymalnie 50 milionów USD z przystępną stopą procentową 3% i pożyczką

okres od 1 do 25 lat w celu spłaty pożyczki. Celem grupy Avant jest zapewnienie doskonałych profesjonalnych usług finansowych.

Jeśli potrzebujesz pożyczki, skontaktuj się z nami.

Napisz do nas przez: av_ant@outlook.com

Wyślij do nas e-mail za pośrednictwem; avants.loan@gmail.com

Whatsapp 1 (409) 2062954

pozdrowienia

Grupa Avant

G
Gość

Ktoś kto wstawił ten przepis nie ma pojęcia o dobrych piernikach. Przepraszam ale nie polecam

E
Ewa
4 grudnia, 14:31, Gość:

Zamieszczony przepis, niestety, nie jest nawet klasy ekonomicznej i nie ma nic wspólnego z e wspomnieniami wspaniałych pierniczków sprzed lat.

Przepis jest beznadziejny ....kto to pisał to nie ma pojęcia o pieczeniu...masakra!!!

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

Nawet nie da się zagnieść ciasta z tego przepisu

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

4 grudnia, 6:46, Gość:

G
Gość

Zamieszczony przepis, niestety, nie jest nawet klasy ekonomicznej i nie ma nic wspólnego z e wspomnieniami wspaniałych pierniczków sprzed lat.

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

G
Gość

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

Dodaj ogłoszenie