Zapach pierniczków jest nieodłącznym elementem każdych świąt Bożego Narodzenia. Jak upiec pierniki? Przepis na kruche i delikatne pierniki dla całej rodziny.

Pieczenie pierników to piękna, rodzinna tradycja. W wielu domach dekorują je całe rodziny - to wspaniały sposób na zaangażowanie dzieci do pomocy w kuchni.

Przepis na pierniczki. Jak upiec pierniczki? unsplash

Przepis na pierniki - kruche, delikatne i chrupiące

  • 0,5 kg mąki
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g masła
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

W garnku podgrzewamy miód i masło, w czasie gotowania dodajemy cukier. Gdy składniki połączą się, dodajemy kolejno resztę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na kwadrans albo dłużej do lodówki, żeby lekko stwardniało - po wyjęciu wałkujemy i za pomocą foremek robimy pierniczki. Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Boże Narodzenie 2018. Jak ozdobić stół i dom na święta? Pomysły na świąteczne dekoracje. Piękny dom na święta - prosto i elegancko

Przepis na świąteczne pierniczki

Co jest najważniejsze podczas pieczenia pierniczków? Oczywiście składniki - musimy wybrać doskonałej jakości miód, dzięki czemu nasze ciasteczka będą miały odpowiednią słodycz bez posmaku goryczy i idealną kruchość. Ważne są także przyprawy - dostępne są gotowe przyprawy do piernika, w których zawarte są w odpowiednich proporcjach wszystkie składniki, takie jak imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon i goździki, czyli naprawdę rozgrzewająca mieszanka, jedyna w swoim rodzaju. Przepisów na pierniczki istnieje dużo - dziś najczęściej wykorzystujemy ekspresowe przepisy, czyli ciasto wrzucamy do lodówki na chwilę i potem za pomocą foremek wyrabiamy ciasteczka. Kiedyś ciasto na pierniczki wyrabiało się ok. 5 tygodni przed świętami, żeby mogło poleżakować.

Jak zrobić lukier do pierników? Przepis na lukier do pierniczków

Lukier królewski. Jest prosty do przygotowania i niezbędny do dekoracji ciasteczek, co nadaje im błysk i słodycz.

  • Potrzebujemy go z połączenia białka z jajek i cukru pudru.
  • Rozdzielamy białko z jajka
  • dodajemy pół szklanki cukru pudru bądź więcej, w zależności do tego, jak duże jest jajko
  • dla lepszej konsystencji dodajemy kilka kropel soku z cytryny albo octu winnego.

Jak zrobić lukier do ciasta i ciastek? Proste przepisy na słodką dekorację

Jak zrobić domek z piernika? Przepis i wskazówki. Przepis na domek z piernika

Anna Dziewit i Grażyna Wolszczak przygotowują świąteczne pierniczki

POLECAMY NA STRONIE KOBIET: