Przepis na najlepszy piernik na święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić piernik z kawą i orzechami laskowymi? Sprawdź!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez zapachu korzennych przypraw i tego smakowitego ciasta. Zwykle wymaga ono leżakowania, tzn. należy je zrobić kilka dni wcześniej, by zdążyło zmięknąć. Jeśli jednak nie masz czasu i szukasz pomysłu na piernik błyskawiczny, to mamy dla Ciebie idealny przepis. Piernik z kawą i orzechami laskowymi jest aromatyczny, pyszny i miękki zaraz po zrobieniu. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na piernik bez leżakowania.

Tradycyjny piernik na święta

Piernik to trwałe i ciężkie ciasto z mąki pszennej lub żytniej, miodu, jajek, tłuszczu i wody. Swój słodko-pikantny smak zawdzięcza przyprawom korzennym, w skład których wchodzą m.in.:

  • cynamon
  • imbir
  • czarny pieprz
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • goździki
  • anyż gwiaździsty
  • ziele angielskie

W odpowiednich warunkach piernik można przechowywać nawet kilka miesięcy. Najbardziej trwałe są pierniki dojrzewające, na które surowe ciasto należy wykonać kilka tygodni przed wigilią i zostawić w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. Po upieczeniu jest twarde i wymaga kilku dni, by zmięknąć.

Piernik bez leżakowania

Mamy dla Was przepis na pyszny piernik, który można jeść zaraz po pieczeniu. Dodatek kawy nadaje mu ciekawy smak, a orzechy laskowe wrażenie chrupkości. Ważne, by orzechy pozbawić ciemnych skórek, dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Piernik można oblać stopioną czekoladą, lukrem albo polewą kakaową.

Przepis na najlepszy piernik na święta Bożego Narodzenia

Zacznij od przygotowania orzechów. Podsmaż je na suchej patelni, następnie pocieraj o ręcznik papierowy, aż zaczną z nich schodzić skórki
Zacznij od przygotowania orzechów. Podsmaż je na suchej patelni, następnie pocieraj o ręcznik papierowy, aż zaczną z nich schodzić skórki Katarzyna Puczyńska

( czas przygotowania: ok 2 godziny)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże łyżki przyprawy do pierników
  • 2/3 szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g kostki masła
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • polewa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej)

Jak przygotować piernik z kawą i orzechami laskowymi?

  1. Zacznij od przygotowania orzechów: całe orzechy laskowe podsmaż na suchej patelni przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie weź dwa arkusze ręcznika papierowego i zawijając w nie porcje orzechów i delikatnie pocieraj, aż zacznie od nich odchodzić skórka (patrz na zdjęciu w galerii).

  2. Gotowe jasne orzechy posiekaj na kawałki.

    Nasza rada: najłatwiej i najszybciej "posiekać" orzechy wkładając je do woreczka na mrożonki i uderzając kilka razy tłuczkiem lub wałkiem, aż będą w kawałkach

  3. Następnie rozpuść masło z miodem, przyprawami do piernika, wodą i kawą.

    Nasza rada: zamiast zmielonej kawy możesz dodać 8 łyżek mocnego espresso i zmniejszyć ilość wody w przepisie do 1/4 szklanki.

  4. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą.

  5. Jajka utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo przestudzoną miodową masę oraz mąkę z proszkiem i sodą.

  6. Pod koniec ucierania dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.

  7. Ciasto wylej do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. Piecz ok. godzinę i 15 min w 160 stopniach.

  9. Upieczone i przestudzone ciasto polej kakaową polewą (masło, wodę, kakao i cukier rozpuść i pogotuj 2 minuty, dodaj kostki czekolady i wymieszaj).

Piernik z kawą i orzechami laskowymi nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po przestudzeniu. Jeśli zależy ci na bardziej słodkim wypieku, możesz zastąpić gorzką czekoladę w polewie czekoladą mleczną. Smacznego!

Zobacz w galerii, jak przygotować piernik z kawą i orzechami laskowymi krok po kroku

Pyszny i miękki piernik z kawą i orzechami laskowymi. Zobacz, jak go wykonać krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Przepis na najlepszy piernik na święta Bożego Narodzenia. Ja...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na najlepszy piernik na święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić piernik z kawą i orzechami laskowymi? Sprawdź! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie