Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Jak zrobić barszcz czerwony na Święta Bożego Narodzenia 2019. Zakwas z buraków, uszka z grzybami

red./tk
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami 123rf
Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Wigilia bez barszczu? To niemożliwe. Zdradzamy, jak szybko przygotować barszcz z uszkami. Jeśli nie zdążycie zakwasić buraków, można skorzystać z produktów dostępnych na rynku. Niektóre z nich są bardzo dobrej jakości.

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie

Zaczynamy od zakwaszenia buraków, w zależności od temperatury panującej w naszym domu, kiszenie może trwać tydzień lub dwa tygodnie.

Zakwas z buraków na barszcz wigiliny

Uwaga! Jeśli jest już za późno, domowy zakwas można zastąpić dostępnymi na rynku produktami.

Składniki na zakwas:

Proporcje na 2 l:

  • 5 buraków
  • 1 łyżeczka soli (kamiennej)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • gałązka kopru ogrodowego
  • kilka kawałków jabłek
  • jeśli ktoś lubi, można dodać kawałek selera i pietruszki do smaku
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami 123rf

Przepis na zakwas na barszcz wigilijny:

  1. Buraki obieramy i kroimy na kilka grubych części każdy,
  2. Wkładamy do słoja, a najlepiej do dużego naczynia z kamionki (beczki lub garnka),
  3. Gotujemy wodę z solą, która po ostudzeniu zalewamy buraki i resztę składników
  4. Przyciskamy lekko małym talerzykiem lub małym słoiczkiem z wodą nie zamykając jednak naczynia, samo naczynie przykrywamy ściereczką
  5. Odstawiamy na ponad tydzień, najlepiej dwa tygodnie
  6. Codziennie sprawdzamy, co dzieje się z naszym zakwasem, jeśli pojawiają się bąbelki i czuć kwaśny zapach, zakwas jest gotowy
  7. Zlewamy, zawartość wyrzucamy, buraki możemy wykorzystać do sałatki
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami 123rf

Przepis na barszcz wigilijny

Grzybowe uszka do barszczu

Uszka robimy najlepiej w przeddzień wigilii razem z przygotowywaniem barszczu wigilijnego, bo składniki z wywaru trafiają do farszu uszek, a sam wywar jest mieszany z barszczem.

Składniki:
Nadzienie:

  • 150 g suszonych grzybów
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 50 ml wody

Przepis na farsz:

  1. Grzyby gotujemy z marchewką i pietruszką
  2. Cebulę kroimy na małą kosteczkę i smażymy
  3. Następnie po ostudzeniu drobno kroimy: grzyby, marchewkę i jeszcze raz cebulę
  4. Solimy i pieprzymy do smaku - żeby uszka miały dobry smak i były wyczuwalne w barszczu - farsz należy dobzre popieprzyć
  5. Żeby farsz był spójmny mozemy dodać odrobinę bułki tartej
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami

Przepis na ciasto i sklejenie uszek

  1. Ugniatamy ciasto
  2. Wałkujemy bardzo cienko i kroimy na 3-4 cm kwadraty
  3. Na każdym kładziemy pół łyżeczki nadzienia, składamy na pół tworząc trójkąt,
  4. Mocno ściskamy brzegi
  5. Sklejamy przeciwległe rogi trójkątów
  6. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż wypłyną

Przepis na barszcz wigilijny

Przepis na barszcz z zakwasu:
Uwaga! Barszczu wigilijnego nie robimy z całego zakwasu - będzie wtedy za kwaśny. Sam zakwas jest tylko dodatkiem do właściwej zupy.

Składniki na barszcz

  • 2 l wody
  • 0,5 l wywaru z grzybów
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przepis na barszcz wigilijny

Przepis na barszcz z zakwasem z buraków:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na grube kawałki, tak, żeby łatwo je było wyjąć, i przełożyć do garnka
  2. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy około godzinę.
  3. Odcedzamy warzywa
  4. Do garnka wlewamy zakwas do smaku oraz wywar z grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem, niektórzy lubią też dodać majeranek.
  5. Barszcz podgrzewaamy, ale nie gotujemy

Na wigilijnym stole zalewamy uszka gorącym barszczem. Smacznego!

Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
Przepis na wigilijny barszcz z uszkami 123rf

Przepis na kokosanki

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie