Prosty PRZEPIS NA BABKĘ wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie. Pycha!

AGW
Babka wielkanocna to nieodłączny element świąt. Sprawdź przepis i wypróbuj pixabay.com
Kształt i smak babki wielkanocnej trudno pomylić z czymkolwiek innym. Do jej pieczenia są specjalne formy - metalowe, a ostatnio też silikonowe. Wielkanoc 2018 już niebawem, więc pora wypróbować przepis na to świąteczne ciasto.

Czy obok mazurka wielkanocnego jest bardziej charakterystyczne ciasto dla świąt wielkonocnych niż babka? Baba wielkanocna, dla innych babka łaciata to specjał dobrze znany na naszych stołach. Ich szeroki wybór i coraz wymyślniejsze wersje można kupić w cukierniach czy marketach, ale prawdziwa satysfakcja pojawia się, kiedy przygotujemy swoją własną!

Postanowiliśmy zajrzeć do zeszytów naszych mam i babć, które babki wielkanocne robiły zawsze na te wiosenne święta. Okazuje się, że to bardzo proste, nie wymaga wielu składników i długiego czasu przygotowania. Zatem - wypróbujcie ten przepis!

Składniki - czego potrzebujemy do zrobienia babki wielkanocnej?

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 35 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Babka Wielkanocna. Jak zrobić babkę?

Zacznijmy od jajek i oddzielenia żółtek od białek. Tych pierwszych za chwilę użyjemy, a białka nieco później będziemy ubijać na sztywno. Potrzebna nam miska i pałka do ucierania ciasta. Do miski wrzucamy masło (najlepiej wyjąć je pół godziny wcześniej z lodówki, miękkie lepiej będzie z nami współpracować). Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Kiedy te składniki tworzą już jednolitą masę, stopniowo dodajemy (np. po łyżce) mąkę, nadal ucieramy i po trochu wlewamy mleko.

Prosty PRZEPIS NA BABKĘ wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie. Pycha!

Cała mąka i mleko jest już zmieszana z masłem, żółtkami i cukrem? Odstawiamy na chwilę miskę na bok, teraz ubijamy białka. Sztywną pianę dokładamy do reszty ciasta i mieszamy. Podpowiemy, że to też dobrze robić porcjami, bo piana bywa kłopotliwa zanim połączy się z resztą składników. Po wymieszaniu wszystkiego konsystencja stała się lżejsza, prawda? I i to chodziło.

To może cię zainteresować

Przed nami ostatni krok. Ciasto dzielimy na dwie części - do jeden z misek dodajemy kakao i mieszamy, aż będzie jednolite. Na tym kończymy przygotowania. Pozostaje nam przełożyć ciasto do formy. Najpierw warstwa biała, potem ciemna, tak na zmianę. Liczba warstw zależy od nas. Jeśli chcemy jedną ciemną falę, wystarczy połowę białej masy włożyć do formy i rozetrzeć wokół słupka formy, potem całą ciemną, rozetrzeć tak samo i pozostałą białą.

Jeśli chcemy mieć babkę jednolitego koloru - nie dzielimy ciasta, nie dodajemy kakao. Warto za to do białej części wcisnąć trochę soku z cytryny.

Ciasto trafia do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wyjęciu wyjmujemy z formy obracając ją do góry dnem, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Prosty PRZEPIS NA BABKĘ wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie. Pycha!

Jedzenie wolimy zamawiać lub brać na wynos

Wideo

Materiał oryginalny: Prosty PRZEPIS NA BABKĘ wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie. Pycha! - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 46

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
, Gość:

A gdzie drożdże albo proszek do pieczenia, na czym ta babka rośnie?

21 kwietnia 2019, 10:15, Gość:

Trochę pomyśleć wystarczy, piana z białek.. podczas temperatury, powietrze zgromadzone w nich sie rozszerza i ciasto staje się wieksze.. ot cały problem.

Powonien byc środek wspólchniajacy piana to za mało

To nie biszkopt

G
Gość

Wyszło wstrętnie twarde ciasto choć dodam trochę proszku do pieczenia. Po co taki przepis umieszczać. Chyba po to, żeby wyrzucić pieniądze... wrrr

G
Gość

Obciążyć autora kosztami składników i prądu zużytych do wypieku wielkanocnego zakalca. Gdzie był moderator.

G
Gość

Twarda. Zakalec. Moim zdaniem za dużo mąki.

G
Gość
, Gość:

A gdzie drożdże albo proszek do pieczenia, na czym ta babka rośnie?

Trochę pomyśleć wystarczy, piana z białek.. podczas temperatury, powietrze zgromadzone w nich sie rozszerza i ciasto staje się wieksze.. ot cały problem.

G
Gość

A gdzie drożdże albo proszek do pieczenia, na czym ta babka rośnie?

G
Gość

Wlasnie zrobilam tę babkę, bez kakao. Tylko dodalam 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bo w przepisie zapomniano o srodku spulchniającym. Wyszła i jest bardzo smaczna.

M
Mereq

Przepis na Babkę : bierze się banana, wsadza między kolana, i się dotąd rusza-aż się zrobi piana. I już Babka wygrzmotana!

S
Stefan
, Gość:

Zapo

Tradycja nasza to baby drożdżowe a twoja to z komitetu....

G
Gość

Wielkanoc 2018, co za baran to kopiował?

G
Gość

Hej Panowie:) Szukam mężczyzny na namiętne spotkania. Mam 22 lat i zgrabne ciało, moje nagiie zdjęcia i kontakt na stronie: http://dziwki24.pl i wyszukaj mnie po niku: Sandra22 napisz do mnie lub zadzwoń o każdej porze, odpisuje zazwyczaj do 5 minut, czekam

M
Mazurek

Koniecznie maczać w mleku lub herbacie, będzie miększa do jedzenia po roku od pieczenia... Może lepiej jajkami się zająć🤣

A
Ana

Najlepszy przepis na babkę znajdziecie na op mąki Basia! Wypróbowałam i polecam

G
Gość

Odbierz Bon za 200zł do Biedronki na święta tu: http://forom.pl/biedronka

H
Haluś

Na 100% zakalec

Dodaj ogłoszenie