Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak zrobisz domowy chleb na drożdżach. Lista składników i przepis krok po kroku na domowe pieczywo. Prosty i szybki przepis na chleb

Tomasz Rowikowski
Gotowy chleb wystawiamy na blat i pozwalamy mu wystygnąć bez przykrycia. Najpyszniejszy jest ciepły z masłem! Smacznego!
Gotowy chleb wystawiamy na blat i pozwalamy mu wystygnąć bez przykrycia. Najpyszniejszy jest ciepły z masłem! Smacznego! Pixabay
Jak upiec chleb w domu? W ciężkich czasach warto znać przepisy na domowe pieczywo. Dla naszych babć i mam nie było problemem upieczenie chleba w domu. Bez dwóch zdań, trzeba to umieć. Oto prosty przepis w kilku krokach.

Prosty przepis na chleb na drożdżach

Domowy chleb na drożdżach można przygotować w nie więcej niż 1,5 godziny, chociaż wiekszość znawców kuchni poleca odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin, a nawet dzień.

Przygotujcie składniki z poniższej listy, a następnie kliknijcie w galerię, żeby poznać następne kroki.

Składniki do chleba:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (niektórzy wolą zmieszać wodę z mlekiem)

KLIKNIJ W GALERIĘ, ŻEBY ZOBACZYĆ PRZEPIS KROK PO KROKU

Gotowy chleb wystawiamy na blat i pozwalamy mu wystygnąć bez przykrycia. Najpyszniejszy jest ciepły z masłem! Smacznego!

Tak zrobisz domowy chleb na drożdżach. Lista składników i pr...

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki