Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

SERNIK

To ciasto na kruchym spodzie. Składniki wyrabiamy między palcami – tak jak na kruszonkę mieszając 170 gramów pszennej maki, 30 gramów kakao z łyżeczką proszku do pieczenia, 130 gramami ciepłego masła, 80 gramami cukru do wypieków i łyżeczką olejku waniliowego. Połowę kruszonki wsypujemy do tortownicy (23x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy spód. Podpiekamy go przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy masę serową. W mikserze mieszamy 500 g zmielonego wcześniej sera tłustego lub półtłustego z 500 g serka ricotta, dwoma jajkami, opakowaniem budyniu waniliowego (bez cukru) i szklanką cukru do wypieków. Masę serową przelewamy na podpieczony kruchy spód w tortownicy, a na wierzchu układamy 500 gramów wypestkowanych śliwek (skórkami do dołu). Posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 175 stopni.
Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy