Składniki:
- 1,5 l wody
- 3-4 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 1/3 pora (dolna część)
- 2 ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- 4 kuleczki pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- ok. 20-30 kawałków suszonych grzybów
- 1/3 szklanki mleka (w wersji wegańskiej: ryżowego)
- 3 łyżeczki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzania: Zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, zielem, pieprzem, solą i cukrem. Po zagotowaniu, wrzuć pokrojone twarde warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodaj grzyby i gotuj na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj por i jeszcze przez chwilę gotuj. Przypraw majerankiem.
W małym słoiczku wymieszaj mleko z mąką i dodaj 2 łyżki ciepłej zupy. Potrząśnij do połączenia i wlej całość do zupy. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie i opcjonalnie dosól wg uznania.
Smacznego!
Ola Kuźbida, autorka bloga Przegryzam.pl jest pasjonatką zdrowego, prostego jedzenia. Takiego, które kojarzy z dzieciństwem i domem rodzinnym. Podczas posiłku, lubi wracać wspomnieniami do smaków, które pamięta. Przegryza na mieście, w domu, w gronie najbliższych. Zakochana w jamnikach i maśle orzechowym.
Instagram - zobacz więcej zdjęć!
Autor przepisu i zdjęć: Aleksandra Kuźbida
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?