Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkt tradycyjny: Kaczka po pomorsku dumą każdej gospodyni

Monika Jankowska
Produkt tradycyjny:  Kaczka po pomorsku dumą każdej gospodyniKaczka po pomorsku
Produkt tradycyjny: Kaczka po pomorsku dumą każdej gospodyniKaczka po pomorsku Repozytorium ISIT Rafał Baranowski
Przedstawiamy przepis na kaczkę po pomorsku. To potrawa z naszego regionu, przygotowywana w ten sam sposób od 90 lat. Potrzebna nam będzie 1 kaczka (wytrybować z kości, natrzeć przyprawami i odstawić na noc) oraz składniki do farszu: 70-80 dag chudego mięsa wieprzowego, podroby z kaczki, namoczona w mleku bułka, 2-3 jabłka , 2 jajka, sól, majeranek, gałka muszkatołowa.

Mięso mieszamy ze zmielonymi podrobami, dodajemy bułkę, żółtka, przyprawiamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Farszem napełniamy kaczkę, wkładamy do niej jabłka i suszone śliwki. Kaczkę zszywamy, układamy w brytfannie, nakłuwamy, dodajemy trochę wody. Obkładamy warzywami, jabłkami i śliwkami. Pieczemy w zależności od wielkości kaczki 2 do 3 godz. w temp. 150-180 st. C. Po 30 min zwiększamy temperaturę do 200 st. C.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki