Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkt tradycyjny: Dorszowe wątróbki, czyli kaszubskie foie gras

Piotr Niemkiewicz
Produkt tradycyjny: Dorszowe wątróbki, czyli kaszubskie foie grasDorszowe wątróbki
Produkt tradycyjny: Dorszowe wątróbki, czyli kaszubskie foie grasDorszowe wątróbki REP
Dorsz to jedna z najbardziej popularnych bałtyckich ryb, gości na talerzach w barach i restauracjach niemal całego Wybrzeża. Pyszne filety i śnieżnobiałe mięso skutecznie podbijają podniebienia letników.Ale dorsz - a w zasadzie tylko jedna jego część - wątróbki, jest pyszny także w marynacie albo jako pasztet. Czytaj też: Produkt tradycyjny: Kaczka po pomorsku dumą każdej gospodyni

O tym przekonuje Piotr Lisakowski z Jastarni, któremu dzięki regionalnym przepisom z wykorzystaniem m.in. dorszy czy śledzi udało się wprowadzić własną restaurację na listę Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego. - Wątróbki lub pasztet z dorsza pyszne są z kawałkiem chleba oraz dodatkiem naszych nadmorskich ziół. To dobry starter przed obiadem - zachwala Piotr Lisakowski. - A wątróbki to rozkosz dla podniebienia, bo są delikatniejsze od słynnego foie gras!
 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki