Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]

RedakcjaZaktualizowano 
Szandar - pyszna babka ziemniaczana
Szandar - pyszna babka ziemniaczana Teresa Kropidłowska
Dziś prezentujemy wam przepis na szandar- babkę ziemniaczaną. Potrawę poleca Ewa Piotrowska z KGW z Pinczynie. Potrzebne będą: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, 30 dag boczku wędzonego, sól do smaku.

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ziemniaków. Wszystko solimy do smaku. Boczek kroimy w drobną kostkę. Połowę wykładamy na spód prostokątnej blaszki. Na boczek wylewamy ciasto ziemniaczane. Na górę kładziemy resztę boczku. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez półtorej godziny. Szandar najlepiej smakuje wyjęty prosto z pieca.

Przepis znajduje się w książce „Tak smakuje Pomorze“ z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego“. Zachęcamy do zapoznania się z innymi zawartymi tam przepisami gospodyń.

 

Sprawdź też:

Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]
 

 

polecane: Wyniki wyborów parlamentarnych 2019

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie