Produkt regionalny na Pomorzu: Okrasa z gęsi

RedakcjaZaktualizowano 
Archiwum
Potrzebna nam jest pierś z gęsi, 2 średnie cebule, 2 kiszone ogórki, 3 żółtka jaj, sól, pieprz oraz czubata łyżka majeranku. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę razem ze skórą i jedną cebulą. Dodajemy dwa żółtka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze mieszamy i wykładamy na półmisek. Masę wygładzamy i nadajemy jej wypukły kształt. Kroimy w kostkę drugą cebulę i ogórki. Obsypujemy nimi brzeg okrasy. Trzecim żółtkiem dekorujemy środek.

Okrasę podajemy jako smarowidło do świeżego pieczywa. Można ją także podawać jako danie obiadowe w postaci pieczonej lub smażonej. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” „Dziennika Bałtyckiego”.

 

polecane: Komentarze ze sztabów wyborczych po ogłoszeniu wyników sondażowych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie