Potrzebna nam jest pierś z gęsi, 2 średnie cebule, 2 kiszone ogórki, 3 żółtka jaj, sól, pieprz oraz czubata łyżka majeranku. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę razem ze skórą i jedną cebulą. Dodajemy dwa żółtka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze mieszamy i wykładamy na półmisek. Masę wygładzamy i nadajemy jej wypukły kształt. Kroimy w kostkę drugą cebulę i ogórki. Obsypujemy nimi brzeg okrasy. Trzecim żółtkiem dekorujemy środek.
Okrasę podajemy jako smarowidło do świeżego pieczywa. Można ją także podawać jako danie obiadowe w postaci pieczonej lub smażonej. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” „Dziennika Bałtyckiego”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!