Probiotyk lekiem i szczepionką na COVID-19! Korzystne bakterie łagodzą objawy infekcji, zmniejszają śmiertelność, mogą posłużyć do szczepień

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Lek na COVID-19 na bazie probiotyków podlega obecnie badaniom klinicznym
Lek na COVID-19 na bazie probiotyków podlega obecnie badaniom klinicznym nevodka/123RF
Probiotyczne bakterie wspierają walkę z COVID-19 – dotychczasowe obserwacje na temat ochronnej roli prawidłowej mikroflory w organizmie zyskały praktyczne potwierdzenie w badaniach. Już wcześniej wiedzieliśmy, że mogą zmniejszać śmiertelność zakażenia koronawirusem, teraz jednak powstają bazujące na nich leki, a nawet szczepionki przeciw SARS-CoV-2! Sprawdź, które szczepy bakterii mlekowych i nie tylko mogą wspomagać ochronę i leczenie zakażenia, a także jakie efekty lecznicze zapewnia nowa kombinacja probiotyków.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy zamieszkujące organizm o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie. Istota ich znaczenia w ochronie przed chorobami jest wciąż przedmiotem odkryć, a ostatnio więcej mówi się o ich wpływie na sferę psychiki, zdrowie skóry i obronę organizmu przed chorobami oddechowymi.

Już wcześniej badania wskazywały na ochronną rolę probiotycznych bakterii w stosunku do wirusów wywołujących łagodne infekcje układu oddechowego, a spożycie zawierających je produktów fermentowanych powiązano z mniejszą śmiertelnością COVID-19.

Dowiedz się więcej na temat:

Szczepy probiotycznych bakterii w walce z koronawirusem

Prace nad zastosowaniem probiotyków w walce z pandemią trwają pełną parą. W ich ramach w ostatnich miesiącach dokonano wielu odkryć, rozwijając wiedzę na temat wpływu mikroflory jelita grubego na poziom stanu zapalnego w ustroju. Przywracanie jej równowagi zaburzonej przez infekcję SARS-CoV-2 uznano nawet za działanie ochronne przed powikłaniami.

Pomocne rodzaje probiotyków opisano w lutym 2021 roku na łamach pisma „Nutrition Research”. W ramach opisanego tam badania zidentyfikowano grupę ich gatunków i szczepów, które mogą mieć istotny wpływ na przebieg COVID-19.

Dokonując analizy dostępnej literatury jego autorzy znaleźli liczne dowody na to, że wywierając działanie immunomodelujące żywe i martwe probiotyki zmniejszają śmiertelność grypy i chronią przed innymi infekcjami wirusowym.

Za najbardziej skuteczne drobnoustroje probiotyczne przeciw COVID-19 uznano:

  • Lactobacillus gasseri SBT2055,
  • Lactobacillus casei DK128,
  • Bacillus subtilis 3,
  • Lactobacillus rhamnosus CRL1505,
  • Bifidobacterium bifidum.

Zidentyfikowano też inne szczepy drobnoustrojów tylko nieco mniej efektywne od powyższych:

  • Lactobacillus rhamnosus GG,
  • Lactobacillus casei,
  • Lactobacillus plantarum,
  • Lactobacillus casei Shirota,
  • Bifidobacterium lactis Bb-12,
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus reuteri ATCC 55730,
  • Lactobacillus paracasei,
  • Lactobacillus casei 431,
  • Lactobacillus fermentum PCC,
  • Bifidobacterium infantis 35624.

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapal...

Probiotyki bazą leku i szczepionki na COVID-19

Probiotyczne bakterie są badane pod kątem skuteczności leczenia COVID-19, ale także jego prewencji. W kwietniu 2021 roku hiszpańska firma Sequentia Biotech wraz z NextBiomics zgłosiły patent zawierającej je bakteryjnej szczepionki przeciw COVID-19.

Nowatorskie rozwiązanie wykorzystuje znany już probiotyczny szczep bakterii Escherichia coli Nissle 1917, która w innych wersjach jest groźnym patogenem. Jest on jednak zmodyfikowany w taki sposób, by wywoływał w organizmie produkcję białek kolca koronawirusa SARS-CoV-2, na które organizm się uodparnia. Bazuje więc na tej samej zasadzie działania, co stosowane już szczepionki innych typów.

W ten sposób dochodzi do immunizacji przeciw koronawirusowi poprzez stymulowanie układu pokarmowego, ponieważ w odpowiedzi na preparat organizm zwiększa w błonach śluzowych układu trawienia i oddechowego stężenia przeciwciał IgM i IgA, a ponadto trwałych IgA.

Natomiast naukowcy meksykańscy przeprowadzili randomizowane badanie kliniczne, by określić efektywność i bezpieczeństwo formuły probiotycznej w leczeniu objawowego COVID-19. Uczestnicy badania, 150 osób z potwierdzoną infekcją SARS-CoV-2, przyjmowali jedną kapsułkę z probiotykami dziennie przez 30 dni, przy czym żaden z nich (ani z grupy placebo) nie wymagał hospitalizacji i nie doszło też do zgonów.

Nowy lek zawiera cztery specjalne szczepy bakterii mlekowych, które w swoich klasycznych wersjach występują w kiszonkach warzywnych i fermentowanych napojach mlecznych:

  • Lactobacillus plantarum KABP022,
  • L. plantarum KABP023,
  • L. plantarum KABP033,
  • Pediococcus acidilacti KABP021.

Stwierdzono, że 53 proc. pacjentów otrzymujących korzystne bakterie doszło do całkowitej remisji infekcji w ciągu badania, podczas gdy w grupie otrzymującej placebo miała miejsce tylko u 28 proc. osób. U chorych przyjmujących probiotyki szybciej ustępowały objawy infekcji, takie jak gorączka, kaszel, ból głowy i mięśni, duszności. U tych z powikłaniami płucnymi szybciej doszło też do poprawy widocznej w badaniach RTG.

Efekty terapii były nawet bardziej namacalne, ponieważ w porównaniu z grupą kontrolną u pacjentów stwierdzono znaczną poprawę następujących parametrów:

  • niższy ładunek koronawirusa w nosogardzieli,
  • wyższe poziomy przeciwciał anty-SARS-CoV-2 typu IgG i IgM w osoczu krwi,
  • spadek we krwi stężenia białka C-reaktywnego (wskaźnik CRP), które jest wskaźnikiem stanu zapalnego,
  • obniżenie poziomu D-dimerów, będącego znacznikiem procesów zakrzepowych w układzie krążenia.

Choć wśród uczestników wystąpiły przypadki typowych powikłań infekcji, były znacznie częstsze w grupie placebo (42 proc. w porównaniu z 27 proc.), co wskazuje na ich związek z chorobą, a nie – leczeniem.

Badane preparaty probiotyczne czekają kolejne fazy badań – tak samo, jak w przypadku leków, jednak do ich wprowadzenia na rynek jest coraz bliżej.

Od czego powstają zakrzepy krwi? Sprawdź 15 czynników ryzyka...

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Barbara

Jeśli taka metoda miałaby pomóc to jak najbardziej warto próbować. Szczepionki, leki i może uda się tą epidemię raz na zawsze zatrzymać? Co do leczenia jelit to ciekawe jak z przeszczepieniami mikrobioty jelitowej, czy nie przyniosłyby poprawy stanu zdrowia? Skoro covid niszczy jelita. Preparaty do przeszczepień przygotowuje firma Human Biome Institute, najlepsze preparaty na rynku obecnie.

G
Gość
26 maja, 14:50, Gość:

wódka i ogórki kiszone ewentualnie kapusta kiszona

Niestety, wódka raczej zaszkodzi. Ogórki i kapusta -- i owszem. Warto zajadać.

G
Gość

wódka i ogórki kiszone ewentualnie kapusta kiszona

Dodaj ogłoszenie