Prawdziwa historia polskiej kuchni

Nasza Historia
Oto pierwsze wydanie specjalne Naszej Historii - w całości poświęcone wspaniałej polskiej sztuce kulinarnej!
Oto pierwsze wydanie specjalne Naszej Historii - w całości poświęcone wspaniałej polskiej sztuce kulinarnej!
Zapraszamy w podróż do źródeł polskich smaków. Niezwykłe, albumowe wydanie specjalne NASZEJ HISTORII poświęcone wspaniałej tradycji polskiej sztuki kuchennej jest już w kioskach. Oto, co przygotowaliśmy dla Państwa do czytania!

Sto stron materiałów o historii kuchni i smaku. Niepowtarzalne tradycyjne przepisy, dziesiątki anegdot i ciekawostek. To właśnie KUCHNIA - wydanie specjalne Naszej Historii.

  • Kucharz doskonały - czyli jak kształtowała się polska szkoła kulinarna. Pierwsze książki kucharskie, pierwsze słynne restauracje, pierwsi topowi szefowie kuchni. Już setki lat temu potrafiliśmy wpędzać w kuchenne kompleksy Włochów i Francuzów!
  • Kuchenne rekonstrukcje - Czy da się w pełni wskrzesić tradycyjne potrawy na współczesnym stole? Czego unikać, gdzie szukać produktów i przypraw? O tym materiał autorów stałej rubryki kuchenno-rekonstrucyjnej w Naszej Historii.
  • Karol Okrasa o prawdziwych polskich smakach - znany szef kuchni o tym, jak bardzo różni się nasze współczesne wyobrażenie o polskiej kuchni od jej rzeczywistego historycznego bogactwa.
  • Kuchnia towarzyska - etykieta, obyczaj, spisane i niepisane reguły zachowania w dobrym towarzystwie.
  • Wojna postu z karnawałem - co jedzono w chłopskich chatach.
  • Kuchnia prestiżu, czyli zastaw się a postaw się - przepych i bogactwo na sarmackich stołach polskiej szlachty.
  • Obyczaje po jedzeniu - panie do saloniku, panowie do gabinetu - wszyscy sięgają po kieliszki.

To nie koniec! W naszym wydaniu specjalnym znajdą Państwo aż 28 tradycyjnych przepisów z różnych tradycji kulturowych Rzeczypospolitej. Każdy przepis zrekonstruowaliśmy na podstawie historycznych źródeł. Każda z potraw została przygotowana przez szefów kuchni świetnych restauracji i sfotografowana specjalnie dla Państwa:

  • Kuchnia kresowa - Tatar, barszcz z uszkami, lwowskie gołąbki, placek z jabłkami
  • Kuchnia wielkopolska - Gzik, parzybroda, gęś świętomarcińska, chruściki
  • Kuchnia kaszubska - Hyling, zupa z brukwi i gęsi, szmurowana kapusta, ruchanki
  • Kuchnia śląska - Szalot, siemieniotka, rolady, szpajza
  • Kuchnia warszawska - zimne nóżki, flaki z pulpetami, wątróbki cielęce, pączki
  • Kuchnia żydowska - gefilte fisz, czulent, ryba zapiekana, hamantaszki
  • Kuchnia galicyjska - galicyjski pasztet, rosół z wielu mięs, kaczka z jabłkami, piszinger

W naszym wydaniu specjalnym przedstawiamy także listę drinków z prawdziwą historią, oraz produkty regionalne, bez których nie byłoby polskiej kuchni.

Tu jeszcze więcej o KUCHNI - nowym wydaniu specjalnym NASZEJ HISTORII:

KUCHNIA. Niezwykłe wydanie specjalne Naszej Historii

Zapraszamy! KUCHNIA jest już dostępna w kioskach w całej Polsce, w cenie 7,95 zł.

Polecamy także najnowszy numer miesięcznika Nasza Historii:

Nowa NASZA HISTORIA na GRUDZIEŃ

TUTAJ - w serwisie prasa24.pl mogą Państwo już teraz, nie ruszając się z domu, kupić e-wydanie Naszej Historii lub zamówić prenumeratę: PRASA24.PL

Zapraszamy także na profil Naszej Historii na FACEBOOKU**.

Tweety użytkownika @naszahistoria

Wideo

Materiał oryginalny: Prawdziwa historia polskiej kuchni - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.