Gotowanie jest na czasie. Coraz więcej osób chętnie odkrywa swoje talenty. Co ciekawe, dotyczy to również dzieci. Już po raz drugi mogły one wziąć udział w projekcie pt. „Kulinarne Impresje cz. II - Spotkania kulinarne z historią i tradycją”. Uczestniczyły w nim dzieci i młodzieży z terenu gminy Stara Kiszewa. Organizatorem niezwykłych zajęć było Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi w Starym Bukowcu „Na Skrzydłach”.
Zajęcia odbywały się w Świetlicy Wiejskiej w Starych Polaszkach. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z tradycyjną kuchnią - w tym specjałami kuchni kaszubskiej i kociew-skiej. Wszystko odbywało się pod okiem wspaniałych szefów kuchni, pracujących na Zamku w Gniewie, a także we współpracy z paniami z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Stara Kiszewa.
Zwieńczeniem spotkań było wspólne gotowanie pod okiem szefa kuchni oraz przygotowanie dań dla zaproszonych gości, w tym m.in. wójta gminy Stara Kiszewa, Mariana Picka.
- Projekt miał na celu poznanie tradycyjnych gatunków kuchni polskiej oraz rozwijanie pasji kulinarnych wśród młodzieży - mówi Żaneta Kupper ze Stowarzyszenia Na Skrzydłach. - Głównym celem było nabycie przez dzieci i rozwój umiejętności społecznych takich jak komunikacja, praca w grupie, prezentacja działań młodzieży skupionej wokół kultywowania zanikających tradycji kulinarnych Kaszub i Kociewia przy współpracy ze starszym pokoleniem.